Факелно шествие в памет на Левски в Сливен

  • 17 февруари 2023 13:05

  • 272
  • 0
Факелно шествие в памет на Левски в Сливен
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Факелно шествие със 150 факли ще премине по Главната улица на Сливен на 18 февруари по повод 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Шествието ще тръгне в 17.45 ч. от храм „Свети Димитър“, където преди това ще бъде отслужена панихида за йеродякон Левски. Факлоносците ще преминат по бул. „Цар Освободител“, ул. „Донка и Константин Константинови“ до пл. „Васил Левски“. Шествието ще бъде водено от  военен духов оркестър.

Знамение в столичната черква с гроба на Левски

Факлите ще бъдат носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и мотоклубовете „95 октана“ и „Хайдути“. Шествието ще бъде водено от Военен духов оркестър – Сливен. При пристигането на шествието на пл. „Васил Левски“ ученици ще поднесат гирлянд на паметника на Дякона.

Отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски ще продължи и на 19 февруари. От 9 часа ще започне общоградската церемония и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски. В 11 ч. в град Кермен ще се проведе церемония по откриване на бюст-паметник на Васил Левски. Паметникът е изграден с дарения и доброволен труд. Негов автор е скулпторът Кирил Стоянов.

Традиционно, Профилирана природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“ ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 ч. пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” - Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини