Българите от Скопие събират български и македонски държавници за Илинден

  • 18 юли 2012 16:37

  • 1536
  • 1
Българите от Скопие събират български и македонски държавници за Илинден
©

Неправителствената организация Български културен клуб в Скопие (БККС) покани президентите и министър-председателите на България и Македония да честват заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в село Смилево, Република Македония.

В селото е роден един от идеолозите на борбата на поробените българи – Дамян Груев. Честването е на 21 юли (събота) от 11 ч. Предвижда се полагане на венци и цветя пред паметника на Дамян Груев край Смилево.

Поканени са също видни общественици и политици от двете страни, евродепутати, кметове, представители на местната власт, дейци на науката и културата. В тържеството участие ще вземат ансамбъл „Гоце Делчев“ и певицата Любка Рондова.

От БККС се надяват, че отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание ще даде началото на едни по-добри взаимоотношения между правителствата на България и Македония.

БККС очаква едно общо честване да допринесе и за съхраняване на общото ни културно-историческо наследство.
Българите в Македония смятат, че отдавна е време уважението към паметта на дедите ни да обедини двете страни – в духа на традиционните народни добродетели и европейските ценности, посочват от БККС.

Последвайте канала на

Novini.bg
1536 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Paдкo

2013.08.03 | 00:37

1
Какви "българи" от Македония, бе? Тия са си професионални изпозвачи (както и ДС-Телериг Шибаняк го каза)! 3-4 души живеещи в София и България и пътуващи до Скопие само за да си получават и там социалните издръжки! И Интернет сайта им е разположен на софийски сървър, и те са на тлъсти заплати и редовни кьорсофри към пропагандно-конфронтационните отдели на ДС-МВРо, ХаТака и прочие патриотарстващи полукриминални антиконституционни партийни "бизнесмени" от ДaнC и прочие!

Добави коментар

Водещи новини