Защо в България твоите права не свършват там, където започват правата на другите!?

  • 08 февруари 2023 14:53

  • 1137
  • 0
Защо в България твоите права не свършват там, където започват правата на другите!?
© уикипедия и НТ "Ив.Вазов"

Въпросът е реторичен и народопсихологичен, но в никакъв случай не е повод за обиди, скандали и дискриминиране. Александър Морфов е добър театрален режисьор, доказал своите качества както на сцена у нас, така и в Русия, където доскоро поставяше свои спектакли. Това последното не знам дали е политкоректно вече да се споменава, но е факт. Недоумявам обаче защо напоследък вместо да се радваме на постиженията му на сцена, трябва да четем само за скандали, в които той с майсторлък се замесва.

Днес от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в оповестиха, че подават жалба срещу Морфов в Комисията за защита от дискриминация заради обидата към техния активист, бивш депутат, актьорът Евгени БудиновЕвгени БудиновЕвгени Будинов е актьор, роден в София. През 2004 г. завършва НАТФИЗ в класа на Стефан
Преди време в публичното пространство се обсъждаше с революционен плам гаменската постъпка на режисьора, който в нетрезво състояние надраскал посред нощ вратата на пиарката на НТ Велислава Кръстева, която преди бе пиар на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, депутат от движението и още по-преди - добър журналист и политически анализатор.
Започвам да си задавам основателно въпроса

дали пък Александър Морфов не е решил да смени сцената на театъра с тази в политиката?! 

Като чета отзвука за неговите изяви, явно макар и невъзпитано поднесени, се харесват на определени политически кръгове от партии и присъдружните им медии.
Е, няма да е първият от театъра и киното, който се ангажира с обществени каузи. 

Лошо няма, всеки от нас има право на свои пристрастия. Стига да знае и зачита думите на Волтер, в което не се съмнявам, че "моите права свършват там, където започват правата на другите".
Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в, светла му памет, е чудесен пример в това отношение. Не си спомням някога по какъвто и да е повод да е правил груби и невъзпитани сценки, да е натрапвал собствените си леви убеждения, които с чест и достойнство отстояваше до последния си дъх.

Има много други примери в артистичните среди за почтено и коректно поведение спрямо възгледите на други хора.

Тези примери остават завинаги в сърцата и умовете на хората, които ги припомнят с обич, виж в съседство на този текст спомена за неповторимия Георги Русев на писателя Иво Сиромахов.
Затова сега ми е малко повече тъжно, че един даровит театрал като Морфов трябва да стига до КЗД, задето е изключил актьора Евгени БудиновЕвгени БудиновЕвгени Будинов е актьор, роден в София. През 2004 г. завършва НАТФИЗ в класа на Стефан от спектакъла си. Разбира се, негово право е да си подбира актьорския състав. Но защо с грозни похвати и думи от сорта на "Гербаджийски боклук" и прочее! Та нали по времето на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в точно Морфов поиска от тогавашния министър на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко да е директор на НТ! Размиват ми се повратливите критерии на режисьора за "отпадъци".

В България освен него има и други добри режисьори, особено в киното, но нещо не си спомням да са били повод и причина за разделения и одумки в общественото пространство като сега. 

Това е грозно, пошло и дискриминационно към хора, които мислят различно от Александър Морфов.
Така мисля като човек, който обича театъра и киното нищо, че може и да съм "зрителя от последния ред", както казваше преди време драматургът Христо Бойчев. И също така мисля, че не бива в театъра да се допуска да се развяват партийни знамена и да се организират революционни агитки.
С нетърпение очаквам някоя нова постановка на Александър Морфов на сцената на храма на Мелпомена, а не зад кулисите и в кулоарите на институцията Народен театър "Иван Вазов".

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1137 0

Свързани новини

Водещи новини