Градският транспорт в Добрич ще бъде модернизиран с пари от оперативните програми

  • 07 февруари 2023 11:17

  • 236
  • 0
Градският транспорт в Добрич ще бъде модернизиран с пари от оперативните програми
© Pixabay

С пари от европейската оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 ще бъде реализиран проект за развитие на интегрирана система на градския транспорт в Добрич, каза днес Росица Йорданова, зам.-кмет икономическо развитие и европейски фондове на общината. Тя участва в конференцията на БТА по Проект "Европа в България: Общо бъдеще", който Агенцията реализира с подкрепата на Европейската комисия. Домакин на събитието е добруджанският град.

Общата стойност на проекта "Развитие на интегрирана система на градския транспорт" е близо 8,2 милиона лева, обясни Йорданова. По думите й безвъзмездните средства, които получава общината, са над 7,8 милиона лева.

Проектът предвижда комплекс от интегрирани действия – изграждане на интелигентна транспортна система, регулираща светофарите по кръстовищата, на система за контрол на обществения транспорт, включително позиционирането на автобусите, поставяне на електронни информационни табла по спирките, за да имат гражданите информация в реално време.

По проекта вече са купени 4 електробуса, зарядни станции и трансформаторна машина, както и има обновяване на инфраструктурата в града с ремонт на 30 спирки, които предстои да бъдат снабдени с електронни информационни табла и камери за видеонаблюдение.

Част от средствата по проекта са инвестирани в реконструкцията на бул. "Добричка епопея", който е една от основните артерии на градския транспорт. Надградена е и схемата за велосипедно движение в Добрич чрез създаване на нови велоалеи, част от системата на интегрирания градски транспорт.

Изграждането на системата за позициониране на колите и бордовото им оборудване предвижда 50 автобуса да имат GPS системи и бордови компютри с тъч дисплей. Стартът на договора е поставен на 18 януари тази година, срокът за изпълнението му е 140 календарни дни.

Създаването на интелигентната транспортна система включва доставката на оборудване и ремонта на 21 светофарни уредби в града. Предвижда се монтаж на система за локално управление на пешеходен светофар, включително изграждане на LED прожектори за осветяване на пешеходци. Ще бъдат осигурени сензори за регистриране на трафика, обработка на данните от движението на колите и ще бъде създаден Център за управление на трафика. Договорът за реализацията на тези задачи е подписан в края на януари тази година, а срокът на изпълнението му е 230 календарни дни.

С изпълнението на проекта се подобрява качеството на транспортното обслужване на гражданите, както и на пътуванията по различни маршрути, по които се намират важни обществени обекти – училища, болници, институции.

Сега сме се фокусирали върху Плана за възстановяване и устойчивост, като искаме да обновим детски градини и училища, публични сгради, спортна инфраструктура, допълни Йорданова. Тя уточни, че вече текат и срещи с хората за възможностите да се постигне енергийна ефективност на сградите, за което Община Добрич разполага с 30 милиона лева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини