Конструктор на сгради: Държавата ни е неподготвена за реакция при силно земетресение

  • 06 февруари 2023 17:44

  • 4533
  • 4
Конструктор на сгради: Държавата ни е неподготвена за реакция при силно земетресение
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Жертвите винаги са неизбежни при толкова силно земетресение, като това в Турция. В страни, където земетресенията са чести, като Япония, и сградите са по-устойчиви. Много са строги изискванията към новостроящите се сгради и следи се старите сгради да отговарят на определени изисквания. Това заяви конструкторът на сгради инж. Димитър Куманов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

„В София нивата на сигурност на сградите са много по-строги, отколкото по селата. Масово по селата се строи без да се спазват изискванията. Перник е много ярък пример за това. Помните при земетресението най-големите щети бяха по къщите, докато блоковете устояха“, припомни той.

Сеизмолог отговори има ли опасност от земетресение у нас

„Много добра идея беше тази за паспортизацията на сградите, която щеше да обследва и степента на устойчивост при земетресения“, подчерта експертът.

„Свидетели сме на поголовно избиване на стени при ремонти в блоковете. Всички стени се съпротивляват при земетресение. Влияние може да окаже дори една тухла. При земетресение няма неносеща стена - всяка една стена ще се съпротивлява на колапса на сградата. Вредно е да се избиват стените на балконите, за да се разширяват стаите“, изтъкна инж. Куманов.

„При такова бедствие – не се бяга. Не бягайте! Чакате да мине труса и тогава излизате. Търсите най-безопасните места и изчаквате! Стълбищата на блоковете не са устойчиви. Трябва да стоите под масивна конструкция, под маса, но не и до голяма секция. Трябва да имате задължително свирка, за да можете да подавате сигнали. Подготвена раница с неща от първа необходимост - също. Нашата държава не знае какво да прави при силно земетресение, с изключение на подготвени екипи. Трябва да има подготвени места, където да се организират палаткови лагери и фургони за евакуация при подобно бедствие. Населението трябва да бъде обучено за такива ситуации“, категоричен бе експертът.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4533 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.02.06 | 18:05

1
и без земетръс сме заминали, беше някога България

2023.02.06 | 21:39

4
Истина. Ако ни сполети нещо такова заминаваме в историята като нация.......
да,

2023.02.06 | 19:05

3
и да свиркаме, и да не свиркаме.

2023.02.06 | 18:15

2
Как е Стражица, за 40 години оправиха ли разрушенията от 1986-та?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини