За първи път от 55 години насам: БПЦ и Северномакедонската православна църква с общо служение

  • 03 февруари 2023 09:25

  • 1621
  • 4
За първи път от 55 години насам: БПЦ и Северномакедонската православна църква с общо служение
© БПЦ

Сретение Господне е един от дванадесетте Господски и Богородични празници. Сретение от славянски език означава „среща“ и на него се възпоменава четиридесетия ден от раждането на Господ Иисус Христос и срещатата му с праведния Симеон и Анна пророчица в Йерусалимския храм. Оттук е останал и християнският обичай майката да носи детето си на 40-тия ден от рождението му в храма.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 924

В този празничен ден по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, скъпи гости от Северномакедонската православна църква бяха Високопреосвещеният Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей, който възглави Съборната архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив, и Високопреосвещеният Брегалнички митрополит Иларион, съобщиха от БПЦ. 

Светата Литургия е първата съвместна богослужба на архиереи от Българската православна църква и Северно македонската православна църква, след вдигането на продължилата 55 години схизма над църквата на Северна Македония и възстановеното й  евхаристийно общение с поместните православни църкви.

В съслужение с гостите архиереи от северно македонската църква бяха и Високопреосвещените Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Старозагорският митрополит Киприян, Доростолският митрополит Яков,  Преосвещените Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ, Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската света обител, Браницкият епископ Пахомий - ректор на СДС “Св. Йоан Рилски”, Знеполският епископ Арсений и Смолянският епископ Висарион – викарии на Пловдивския митрополит, архимандрит Максим, протойерей ставрофор Никола Христоски от Северномакедонската църква, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов - ректор на ПДАиС „Свв. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеници от града и епархията, протодякон Николче Гургиноски от Северномакедонската църква, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. 

В светата богослужба молитвено съучастваха архиерейските наместници, духовници и монашествуващи от Пловдивска епархия.

Литургичните песнопения изпълни велегласно и с благоговение митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. 

Преди началото на св. Литургия митрополит Николай пострига Николай Иванов от Пловдив за четец на Българската православна църква.

Вдъхновени като Симеон от същия Свети Дух, стотици верни християни изпълниха отрано храма и с духовниците, благодарейки и възхвалявайки Бога за срещата си с Него, присъствайки на това историческо събитие - съслужение на архиереи от двете православни църкви.

На богослужението присъстваха: кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, архонт Георги Гергов.

В края на св. Литургия архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай се обърна с боговдъхновено слово (словото публикуваме отделно), в което подчерта значимостта на тази свещена братска среща и каза:

"В продължение на 55 години Българската и Северномакедонската православни църкви трябваше да чакат благодатната среща в светата Евхаристия. Огромна духовна радост е за нас, че именно на този светъл празник - Сретение Господне, ние се срещнахме с нашите скъпи събратя: Високопреосвещените митрополити Дебърско-Кичевски Тимотей и Брегалнички Иларион. Имахме духовното щастие да отслужим заедно светата Божествена Литургия и да приемем заедно Драгоценната Кръв и Честното Тяло Христови.

За десетки и десетки години тази радост ни бе отнета по причини, които вече нямат значение. Българската православна църква заедно с другите поместни автокефални църкви със сълзи на очи се молеше на Господа да благослови чрез Своята Трета Ипостас - Светия Животворящ Дух, да просвети умовете и да изпълни с любов сърцата на всички, от които това зависеше, за да бъде затворена тази рана, заради която наши братя по вяра бяха лишени от общение с останалия православен свят.

Слава на Бога, раната днес е затворена. Днес разкъсаната дреха на Господа е отново цяла, а епархиите в нашата югозападна съседка и братска страна отново са свързани с всички поместни православни църкви, свързани с връзките на любовта, на единството и на евхаристийното общение".

Митрополит Николай удостои Дебърско-Кичевския митрополит Тимотей с най-високото отличие на Пловдивска епархия - митрополитския орден „Св. ап. Ерм“ I степен, за църковни заслуги към Българската православна църква и за даряването на частица от светите мощи на Св. Климент Охридски Чудотворец на посветения на светеца храм в Пловдив. "Достоин!" - отекна силно и радостно в храма.

Архипастирят на Пловдивска епархия дари митрополит Тимотей и митрополит Иларион с енголпие и Кръст.

В отговор Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей благодари и благопожела тази любов, която днес се изразява със Съборната архиерейска Литургия в този прекрасен храм, да трае от днес до века

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Радина Лазарова
1621 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.02.03 | 13:02

4
Русия е варварска държава, населена с крепостни селяни, силно вярващи на изрода-психопат Владимир Путин!
Sarbeca Z

2023.02.03 | 11:33

2
Лицемери, Фарисеи, Педали и гяури, тва виждам
Пешо

2023.02.03 | 11:50

3
Ти си мърша боклук.......
Stamatis

2023.02.03 | 09:59

1
Не е за първи път, пред месеци служиха заеднона Божи гроб! Друг е въпроса защо го допсукат. след като МПЦ е подела тона на прявителството на РСМ с злостан пропаганда срещу България! Да си служат със сръбската църква!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини