В Габрово стартира проектът "Воден цикъл"

  • 17 юли 2012 12:17

  • 994
  • 0
В Габрово стартира проектът "Воден цикъл"
©

След две години упорита работа и в Габрово стартира проектът "Воден цикъл". Той е на стойност 123 млн. лева, а финансирането е осигурено от Кохезионния фонд на Европейския съюз и Оперативна програма "Околна среда". Проектът включва реконструкция и ремонт на пречиствателни и помпени станции, както и рахабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на града, съобщи БНТ.

Министрите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко и Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник направиха първата копка на мащабния проект.

По думите на министъра на околната среда, това е огромна инвестиция за град с размерите на Габрово, инвестиция, която без тази европейска солидарност не би била възможна, защото без финансовата помощ, набавянето на необходимите 123 млн. лева щеше да засегне джоба на гражданите.

Както в повечето общини, така и в Габрово водопроводните тръби са на повече от 80 години. Заради старата и износена мрежа загубата на питейна вода е над 70 %.

Проблемите във водния сектор в нашия град са изключително сериозни, защото говорим за един много висок процент на водозагуби. Този процент ще бъде значително намален с тази инвестиция, разказва кметът на община Габрово Таня Христова. Освен това водите ще бъдат пречиствани с нови технологии, което също е нещо много ценно за водната инфраструктура, допълни тя.

Габровци също се надяват, че проектът ще подобри качеството на водата и ще намали високите сметки.

Със средствата от еврофондовете и програма "Околна среда" до средата на 2015 година трябва да се извърши реконструкция на пречиствателната станция за питейни и отпадни води, ремонт на четири помпени станции и рехабилитация на близо 100 км водоснабдителна и канализационна мрежа. Инвестицията от 123 млн. лева е няколко пъти по-голяма от годишния бюджет на община Габрово.

Последвайте канала на

994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини