Кой е най-изгодният и ефективен вариант за отопление

  • 31 януари 2023 08:23

  • 2604
  • 0
Кой е най-изгодният и ефективен вариант за отопление
© Pixabay

Зимата дойде със сериозно закъснение. Макар че два месеца имахме възможност да спестим повече от отопление, момента всички използват парно, пелети, климатици и други.

Кой е най-изгодният и ефективен вариант за отопление?

Богомил Николов от Асоциацията за активни потребители заяви пред БНТ, че централното парно е един от най-сигурните методи за отопление, защото цените са регулирани, но от друга страна и едно от най - несигурните, особено в старите блокове. При по–новите сгради е по-добре, защото те са с вертикални щрангове.

"Обикновено напрежението е при изравнителните сметки, което е показателно, че не е намерено правилното решение за измерване", заяви Николов.

Климатикът е много изгоден начин на отопление, напомни експертът. При него има от три до четири пъти повече производство на електроенергия от други уреди. Климатикът ще остане модерно средство за отопление независимо от цените на тока. Единственият му недостатък е при температури от минус 10 – минус 15 градуса, но такива няма много по нашите ширини. Важното е, помещението да е съобразено с това какъв климатик сме избрали.

Изгодно е отоплението и с пелетна инсталация, макар и инвестицията да е много голяма там. Ако има проблем с пелети, може тази система да бъде заменена с термопомпа, това дори е по-евтин начин на отопление от този с климатици.

Но най-важното е помещението да е санирано, да има вътрешна изолация и дограмата да е качествена.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини