„Делфийски оракули”, „мисирки”, „тулупи”, подсъдими...това ли е „материалът” за пресконференциите днес!?

  • 27 януари 2023 15:07

  • 1869
  • 0
„Делфийски оракули”, „мисирки”, „тулупи”, подсъдими...това ли е „материалът” за пресконференциите днес!?
© pixabay

Комай журналистите взеха да прихващат най-лошото от поведението на политиците, които отразяват, а това си е повод за притеснение. Вижте ги днес онези в парламента как се омаскариха за пореден път. Но това не е новина, нали!? Много лош тон към гражданите задават чрез своето поведение както политиците, така и някои представители на медии.

Тъжни размисли ме налегнаха още от вчерашната пресконференция на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в и съратниците му. За пореден път се потресох от нивото на някои репортери, което  мина на кота под нулата, за съжаление. Понякога наистина се изумявам, че подобни държачи на микрофони са завършили журналистика, че и са ги назначили и им плащат да я упражняват.

Не мога да си кривя душата и да пиша неистини

само защото по силата на професионалната ми заетост вече над три десетилетия  упражнявам тази професия, която някога беше уважавана, почитана и се ползваше с доверие от хората. За нея трябва да се говори откровено, без шикалкавене и нагаждачество, още по-малко поради криворазбрани „етични норми”. Защото, колко е етично да да си затваряш очите и да търпиш некадърника и нагаждача само защото сте от една гилдия?! Ми според мен хич не е.

Напоследък все по-често вече ми се случва да се срамувам от изявите на репортери, които задават тъпи и неуместни въпроси на пресконференциите, не се изслушват и повтарят папагалски един и същи въпрос до откат. Бутат се нахално и смятат, че колкото повече наглеят, задават агресивно въпросите си и с прокурорски тон и уклон, толкова са по-интересни. Не, бе, съсипахте имиджа на професията ни с такова гаменско и невъзпитано поведение. Преди време дори един прасна Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица с микрофона по главата, бутайки се пръв да си зададе безценния въпрос, за който не му дадоха „Пулицър” за негова изненада.

Вчера друг такъв предизвика Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в да го нарече „Делфийски оракул”, а онзи се ошмули и не отговори на въпроса  дали знае кой е Делфийският оракул. Надали е знаел.Но освен оракули на въпросната среща се орезилиха с нелепи въпроси и поведение още много представители на медии, очевидно недобронамерени. Това тяхно поведение доведе до обратен ефект у зрителя. Защото

твърде нелепо изглежда да имаш само претенции, а зад тях никакво покритие.

Преди време кудкудякащи една през друга девойки покрай бившия премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г успяха да го изнервят до такава степен, че ги нарече „мисирки” заради издаваните от тях звуци. Пак той определи като „тулупи” онези копи-пейстъри, които нито имат свои мисли, нито могат да ги изразят в изречения...

Зрителите гледат, слушат, четат и ...губят доверие. Натъжава ме всичко това, защото преди много години с любов си избрах тази професия и дълги години я упражнявам с вярата, че може да не сме ангели, но трябва да помагаме на хората и да помним Алековия завет:

„Когато един журналист е с лице към властта, е със задни части към народа си”.

Това, което виждам обаче напоследък като изяви в публичното пространство, не ме прави оптимист.

Големият журналист, публицист, преводач Дмитрий Иванов-Джимо неотдавна написа: „Толкова млада, а вече глупава”.

Сещам се за думите му след всяка пресконференция напоследък.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1869 0

Свързани новини

Водещи новини