БАБХ организира дискусия за нелегалната търговия с домашни любимци

  • 26 януари 2023 07:28

  • 372
  • 1
БАБХ организира дискусия за нелегалната търговия с домашни любимци
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) организира дискусия под наслов "Заедно срещу нелегалната търговия с домашни любимци". В срещата ще участват служители и на други институции и представители на неправителствени организации, предаде БНР.

Преди дни пред „Хоризонт“ неправителствени организации алармираха, че  незаконното развъждане и нелегалната търговия с кучета процъфтява, а новият директор на Агенцията по храните д-р Иван Шиков е спрял проверките по сигнали под претекст, че сигналите не съдържат точен адрес и имена на търговците.

„Изпълнителният директор просто е свел един текст до своите подчинени, за да спрат те да си вършат работата. Има писма за извършени десетки проверки преди това“, разказва Радмила Ковачева от НПО „Право на живот по закон“.

БАБХ: Ще продължаваме да извършваме контрол на "Капитан Андреево"

Д-р Шиков пък обясни, че законът не позволява на инспекторите да си свършат  работата: „Когато отидем на конкретния адрес и човекът реши, че няма да ни допусне, след това се налага да търсим съдействие от органите на МВР. Изисква се разпореждане от Прокуратурата или от съда. От опита, който сме натрупали, изискваме да се предоставя малко повече информация. Когато ние не можем да свършим работата си като компетентен орган, търсим съдействие от силовите ведомства“.

Очаква се на днешната среща да се изяснят реда и начина на обработване на сигнали, сътрудничеството с други институции, както и да се коментират нужните законови промени.

Последвайте канала на

Десислава Станева
372 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БАБХ майката

2023.01.26 | 08:23

1
Изедници долни! Българинът е гледал домашни животни и се е изхранвал независимо. Знаем ви глобалния дигитален контрол къде води. 3аврете си буболечките и хлеб.арките в продажните задници.

Добави коментар

Водещи новини