Ето как Търговище ще отбележи 145 години от освобождението си

  • 24 януари 2023 13:43

  • 457
  • 0
Ето как Търговище ще отбележи 145 години от освобождението си
©
Слушай новината Слушай новината

Търговище ще отбележи 145 години от освобождението на града на 29 януари.

Проявите по случай годишнината започват от 27 януари с изложбата на Регионалния исторически музей „Реликви на свободата“. Тя ще бъде открита от 17.00 ч. в Славейковото училище, съобщиха от общинския пресцентър. 

Показани са ценности от музейния фонд, които връщат към Руско-турската освободителна война, събития и личности, свързани с освобождението на Търговище, каза за БТА директорът на музея Магдалена Жечева. Могат да се видят образци на руско и турско хладно и огнестрелно оръжие, съхранявани тук. Експонирани са свидетелства, които разказват за героите на града и неговите руски освободители.

В празничния 29 януари, в 11:30 ч., пред Морената в квартал „Вароша“ ще се състои ритуал за поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на града. В 11:45 ч. ще бъде отслужена панихида в църквата „Св. Успение на Пресвета Богородица“, а в 12:00 ч. камбанен звън от двата православни храма ще огласи Търговище – каквато е установената традиция. 

Празнична заря ще озари небето над Търговище в 18:00 часа.

В празничния ден отворено с вход свободен ще е Славейковото училище – част от музейния комплекс. Гражданите могат да го посетят от 9:30 до 13:00 часа. 

Кметът Дарин Димитров кани жителите и гостите на Търговище да се включат в проявите, посветени на годишнината, пише БТА. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
457 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини