Колко още години ще е Спяща Красавица тоя български избирател?

  • 23 януари 2023 16:28

  • 1192
  • 0
Колко още години ще е Спяща Красавица тоя български избирател?
© Getty Images/Novini.bg

Представяте ли си какво мнение имат за нас, след като се опитват толкова елементарно да ни работят със стари трикове? 

Ами по-лошото… представяте ли си ние самите какво мнение трябва да имаме за себе си, че им се връзваме. 

Представяте ли си какво чувство за безвремие и недосегаемост има у някои, че да повтарят един и същи номер?

Да се показват като лице на нищоправенето, а после да изискват да им се дават още и още възможности да нищоправят същото. 

Пак сме на темата с референдумите.

Копейката така и отказва да чуе, че вързаният за еврото (още отпреди повече от 20 години) лев е същото като да сме с евро, НО… без възможността да участваме във взимането на каквито и да било решения, а и че вече подписан международен договор не подлежи на промени – поне в един документ, наречен Конституция, така пише. Но той е ясен, той лови риба по дъното, той може да си позволи да говори за референдуми, за кемтрейлс, за ковид лаборатории, сатанисти и ваксини, и да печели от това, а не да губи фен маса. 

Но един друг герой на Прехода пак се е сетил за референдумите. Слави. Само за подсещане: Слави и ИТН влязоха в политиката благодарение на референдума си за мажоритарния вот. 

Мажоритарният вот е онова, благодарение на което народът може да си избере конкретни личности, а не да се гласува „на едро“ за партия и после, който партията спусне – той!

Нелоша идея, която спечели много последователи. Логично. 

После влязоха в парламента и нещо се случи. Към средата на април 2021 г. ГЕРБ им казаха, че искат гласуването. ИТН, ако наистина искаха мажоритарния вот, с техните 51 депутата по онова време и 75-те на ГЕРБ, правеха мнозинство от 126. 

Само че… само че – не! Слави тогава каза: „И при един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия „Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си“.

Още тогава написах: „Какво значи „сигурен, спокоен и уверен Парламент“?, защото на мен ми звучи като „на 32 юли през куковото лято“. Меркурий ли ви е ретрограден, хороскопът ли ви излезе лош, шумът в пленарната зала ли ви пречи, някой ви погледна накриво ли… всичко това може да е повод да не се занимавате с това, за което ви избраха – мажоритарният вот“.

Дори Иво Сиромахов им се подигра тогава:

Влязоха с големи обещания, отметнаха се, въпреки че ПОНЕ това можеха да свършат, и сега пак говорят за референдум. 

И пак си имат последователи. Слава Богу, не толкова както преди. Според мен или ние сме много глупави, или те, щом си мислят, че пак „референдумът“ може да мине. Резултатите на изборите ще покажат. 

По линия на другите опити да се провери доколко народът е заспал, се появи нова проекто-коалиция и – о, чудо! – тя включва БСП. 

Другият основен играч е ГЕРБ. 

(Сетих се да го добавя това за ГЕРБ все пак, че нали пиша за Спящи…)

Та – някой ще обясни ли как така ДБ и ПП досега бяха нападани и подигравани (от—правилно се досещате—феновете на ГЕРБ), че са били в коалиция с БСП, а сега тяхната партия ще прави коалиция с Корнелийните

Наричаха ги „комсомолци“, защото били с БСП, а сега… Сега всичко е наред, сега може. Спят, спят милите нашенски електорални единици. И чакат, както обичат да казват: „Някой да дойде да ги оправи“. Някой? Някой друг. И чакат. Ами да чакат. 

Как беше…? „Колко трябва да чакаме да се оправим?“ „Ако чакате, дълго ще е“. 

От друга страна пък са последователите на БСП (думата „последовател“ не се използва само за секти, макар че в случая…), които участваха в коалиция с ПП и ДБ именно, за да громят модела на ГЕРБ, а сега…

И те чакат „Някой да дойде да ги оправи“. Те са от най-търпеливите. Но благодарение И на тях, ние всички няма да дочакаме нищо. Стоим си на изключена скорост и само шум вдигаме с форсиране на двигателя. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
1192 0

Водещи новини