Значи чий е интересът да се поддържат въглищата?

  • 17 януари 2023 17:13

  • 2770
  • 0
Значи чий е интересът да се поддържат въглищата?
© Getty Images/Novini.bg

В цялата салата от думи, която ни се сервира по няколко пъти на ден (в зависимост от нуждата за прикриване и разбъркване), понякога се изпускат и важни зрънца истина, но тя „салатата“ затова съществува – за да се губят сред нея. 

Ако прочетете новината „Енергийният министър разясни каква ще е съдбата на закупените от Русия ядрени реактори“, най-долу, в последните два реда, ще забележите как смръцафръцано се е сгушило заключението на министъра по темата с въглищата: „По темата с предоговарянето на Плана за възстановяване енергийният министър обясни, че правителството продължава да работи съгласно решението на Народното събрание, което „най-вероятно ще означава загуба на някакви средства от ПВУ““.

Преди четири дни служебният премиер Гълъб Донев заяви, че НС извърши прецедент – задължи ЕК да се съобрази с негово решение“.

Гълъб Донев: НС извърши прецедент – задължи ЕК да се съобрази с негово решение

Разбира се, можеше да направи изявление, че НС задължило снегът да вали през лятото, а слънцето да свети през нощта и то щеше да е точно толкова адекватно. Това, че много му се иска на някого, не значи, че нещото е истина или че съществува извън собствения му пиар свят, в който се бори с дракони (или с ЕК…), яде стомана и се жени за принцесата (в ролята: Скарлет Йохансон, да речем). 

Нека обясним как НС се е опълчило и „задължило“ ЕК… 

ЕК казва, че трябва да се направи преход към икономика без вредни въглища или ще спре да ни плаща милионите за този преход. Нашите „герои“ се „опълчват“ и казват, че няма пък! ЕК казва: добре, както решите, вие сте свободна държава. Но ви спираме плащането, защото то не е ей така просто, имахме правила, помните ли? 

Губим парите (мноооооого пари) и се фукаме, че сме „задължили“ ЕК нещо си. 

Да припомним няколко реда по-горе: „По темата с предоговарянето на Плана за възстановяване енергийният министър обясни, че правителството продължава да работи съгласно решението на Народното събрание, което „най-вероятно ще означава загуба на някакви средства от ПВУ“.

„Някакви средства“????

Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е ни отваря очите по темата с „някаквите средства“:

„Вече 200 милиона лева бяха загубени заради въглищното лобиране. Предстои да бъдат загубени поне 20 пъти по толкова“.

„Някакви средства“????

Ама, разбира се – когато не са твои пари, а народни, е лесно да махнеш с ръка: Някакви средства…

Все едно три и петдесет за баница с айран. 

Важното е да имаш „правилните медии“ под мишница и да с тях – като с бухалка – да громиш зелените и да ги омаловажаваш като някаква паплач от безделници и… как беше… грантаджии. 

Междувременно, може би не сте забелязали, но се случи ето това: 

КПКОНПИ проверява ексминистъра Сандов…“

Каква изненада, нали?

По-интересното е, че „новината“ е съобщена от „Труд“ по вътрешна информация – същият, който оповести в края на 2017 г., че кабинетът бил забил як ритник в „зелените задници“. А – за бонус точки – долу вдясно се забелязва и какво е направил арестуваният по-късно взимач на екосъобразни решения Нено Димов (делото за водната криза в Перник продължава между другото).

Подробности, както се казва, не обръщайте внимание. 

По веригата има много хора, дето получават „бонуси“. 

Междувременно обаче нещата си вървят и се случват със или без нашата благословия:

„ЕК: България е първа по замърсяващо производство в ЕС“. 

ЕК: България е първа по замърсяващо производство в ЕС

Сега ще ви изредя няколко неща, за които на един истински патрЕот не трябва да му пука, ако не иска да го сметнат за джендър: 

- мръсния въздух;
- болестите, причинени от мръсния въздух;
- високата смъртност;
- ниското качество на живот с продължаващо заболяване. 

Важното е на зелените да им се забиват шутове в „зелените задници“ и ЕК да го „задължаваме“. 

Така ще спим по-спокойно. 

Сега малко по-сериозно:

По ПВУ и Фонда за справедлив преход се дават стотици милиони евро. С част от тези пари се спонсорира преквалифицирането на работещите в мините. Досега са харчени подобни пари за едно НИЩО, а сега просто ще спрат да ни ги дават. 

Какво предпочитат, според вас, работниците в мините – да слугуват на господар, който им плаща със закъснение, под масата, осигуровки – може би, когато е в настроение, никога нямат права пред него, само задължения, меси им се дори в това за кого да гласуват (а може би тук е разковничето, но да не задълбаваме…) И ДА СИ СЪСИПВАТ ЗДРАВЕТО или…

или да ги преквалифицират и да си намерят човешка работа за добри пари и да не си тровят здравето, и да доживеят до старини, да се радват на внуците и живота?

Е, кое мислите, че предпочитат?

Ама не им се дава избор. „Коалицията“ просто ги лъже, че няма ли мини, те ще останат на улицата голи и боси. И те вярват. А и други от народа вярват. Че и вой до небесата се надига как се затриват работни места. 

То и други работни места са се затрили през вековете: имало е такива, дето ходели да палят газовите фенери по улиците, но дошло електричеството и…

Пак „подробности“… не обръщайте внимание. 

Тия пари, дето могат да отидат за преквалифициране на работниците, сега ще отидат на вятъра, защото от ЕК просто ще спрат плащането по Плана (както самият служебен министър мимоходом призна). 

Значи чий е интересът да се поддържат въглищата? Не е на миньорите – защото те, по плановете на ЕК, трябва да се преквалифицират за по-добра работа; не е на народа, защото ние дишаме отровите; не е на държавата, защото губи пари. 

Е, чий е? На няколкото олигарси, които притежават мини и лобисти, тоест: притежават мини и депутати. Няма как да пропусна момента… знаете ли какво е общото между миньорите и депутатите? Имат един и същи собственик. 

А бъдещето на България? Не им е приоритет. Ако стане съвсем негодно за живеене тук, те просто ще се преместят. Някъде на красиво и чисто място, където отдавна не използват въглища. 

В статията „ЕК: България е първа по замърсяващо производство в ЕС“ има едно изречение, в което се казва, че за да се случи нашето (ако приемем, че желанието на въглищните олигарси и депутатите им на каишка е „нашето“) и да не ни спират парите, трябва: „Съответната държава трябва да докаже, че повече не е в състояние да изпълни части от плана или целия план заради обективни обстоятелства, поясни говорителят“. 

Представяте ли си ги нашите можещи гении как доказват каквото и да било и как спасяват финансирането?

Да, и аз така. 

В крайна сметка, ето какво лошо предчувствие имам: предоговарящите ще получат едни бонуси, а финансовото бреме ще се поеме от държавната сметка. Демек: от нас. 

И ето тук е най-големият конфликт, който винаги ни закопава: когато някой държавен служител получава „бонуси“, ги получава в личната си сметка; когато резултатът от работата му е лош и следва санкция – се плаща от държавната сметка. 

Докато грешните решения не им костват нищо на личните сметки, не виждам как нещо добро ще се случи. 

И в тоя ред на мисли, защо да не въведем: глобите за държавата да стават глоби за некадърните законодатели лично?! Тогава и само тогава ще има отлепване от дъното. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
2770 0

Свързани новини

Водещи новини