МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите

  • 17 януари 2023 08:40

  • 776
  • 2
МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите. Какви ще са санкциите и ще се отнемат ли по-лесно книжките на нарушителите? Темата коментираха бившият началник на “Пътна полиция” Тенчо Тенев, Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики и Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилите в ефира на Нова тв. 

“Първото нещо, което се цели, е въвеждането на системност - т.е при извършване на системно нарушение глобите да стават повече. Второто нещо е да се въведе ясен праг на глобата за дадено нарушение, а при системност- тя да се вдига”, обясни Русинова. 

В новия проектозакон е заложено още и понятието за “средна скорост” и по-високи санкции с цел превенция, посочи още Русинова. 

Според Тенчо Тенев отнемането на повече контролни точки и по-солените глоби ще имат ефект. Той даде пример с това, че ако шофьор кара в аварийната лента ще му бъдат отнети 10 точки. При 4 подобни нарушения - книжката му ще бъде отнета. 

КАТ взима 8 точки за една бира

“Отнемане на точките е много добро предложение”, смята й Красимир Георгиев.

“Така, всъщност, законът позволява веднъж в рамките на една календарна година да преминете едно допълнително теоретично обучение, след което ви връщат 13 точки” допълни той.

Проектозаконът предстои да мине обществено обсъждане.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
776 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.17 | 12:07

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.17 | 08:51

1
Малко е. Глобата освен точките трябва да е пропорционална на заплатата или стойността на возилото.

Добави коментар

Водещи новини