Сциентологията у нас

  • 15 юли 2012 14:17

  • 4591
  • 1
Сциентологията у нас
©

За сциентологията се заговори повече покрай развода на Том Круз и Кейти Холмс. Точно това учение винят за раздялата на звездната двойка. То буди и интерес у хората, много от които не бяха чували за религията, преди Круз да започне да популяризира вижданията си.

Сциентолозите се стремят към богатите и хората с власт, разказва БНТ. Твърди се, че чрез събираната лична информация шантажират своите членове. Сциентолози са замесени в дела за незаконно съхраняване на лични данни, документни измами и събиране на пари чрез заблуда. В повечето европейски страни ги възприемат като заплаха за националната сигурност.

Сциентоложката църква няма регистрация в България. През 2007-ма година нейни представители правят неуспешен опит да я легализират. След това успяват да организират курсове за обучение на висши чиновници от държавната ни администрация. Службите обаче усещат, че може да изтече важна информация към сциетолозите и курсовете са спрени, разказва медиата.

Отново през 2007-ма Мартин Уитмън, който се занимава с вътрешната сигурност на сциентоложката църква, и Диана Щолц, която отговаря за Източна Европа, идват в Дирекцията по вероизповеданията, за да разучат начините за регистрация, разказва Емил Велинов. Църквата не получава такава, защото е със спорна репутация.

По думите на Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията, на места тя е обвинявана в нарушаване правата на човека, финансови злоупотреби, събиране на лични данни, изготвяне на досиета на видни политици, общественици и магистрати.

Известно е още, че сциентоложката църква събира средства чрез курсове за обучение. Въпреки това през 2008-ма година, когато министър на държавната администрация е Николай Василев, висши държавни служители - началници на кабинети, са пратени на курс, организиран от сциентоложката фирма "Айдиас България" на Марк де Турк.

Ние сме правили два или три специални доклада до министър-председателя тогава, защото бяха успели представители на фирмата да се вмъкнат в обучение на държавната администрация на България, разказва Емил Велинов.

Дейността на църквата по обучение на част от държавната администрация в България е своевременно прекратена. Така е спряно изтичането на информация.

Нали разбирате, че правиш един курс за обучение, събираш данни, да кажем, за началниците на кабинети, събираш данни за кадровия ресурс на дадена организация, вече разполагаш с много данни, с които можеш да притискаш човека, за който имаш информация, и да я ползваш да формираш лоби, с което да влияеш в една или друга посока, коментира шефът на Дирекцията по вероизповеданията.

Емил Велинов не иска да назове конкретни имена на сциентолози в България, нито местата, където се събират, но уверява, че дейността им се държи под око и се контролира.

Последвайте канала на

4591 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.04.22 | 23:34

1
пак ли правите реклама на тия? "държим ги под око" значи "те си платиха подкупите и всичко е спокойно"

Добави коментар

Водещи новини