Как се организира спасителна акция по море?

  • 16 януари 2023 07:30

  • 230
  • 0
Как се организира спасителна акция по море?
© Novini.bg/ Canva

Успешна медицинска евакуация на моряк от кораб край Варна се проведе тази събота. Екипажът на катер "Спасител 5" от Морския спасително-координационен център при ИА "Морска администрация" проведе акцията.

Товарен кораб, плаващ под камерунски флаг, пътуващ към Украйна, се налага да промени маршрута си към Варна, заради пострадал моряк

"Няма никакво значение какъв е корабът и от каква националност е екипажът, тъй като нашите ангажименти са за оказване на съдействие на всички, които търпят бедствие по море. Информацията постъпва или по радио или чрез 112 или друг, който се намира в района. дежурния координатор в центъра получава сигнала, анализира и подготвя операцията, която е необходима, като ангажира и съответните структури", обясни вицеадмирал Румен Николов - директор на Морския спасително-координационен център във Варна.

Първо се подава сигнал към спасителните катери, след това към медицинските органи, ако има пострадали и накрая към "Гранична полиция", ако корабът е чужд. За цялото Черноморие са осигурени 98 спасителни катера - те са сравнително стари, но към момента вършат работа и се поддържат.

"Винаги сме в готовност, веднага се организирахме и тръгнахме с колегата. Когато пуснахме котва и бяхме готови, извършихме спасителната акция. Човекът изобщо не можеше да се движи и това ни затрудни, но за щастие времето беше спокойно и операцията беше сполучлива", разказа Стойчо Стойчев - капитан на спасителен катер 5.

Пострадалият моряк е настанен в ортопедия във Варна, като днес или утре ще му бъде извършена операция, съобщиха за БНТ от болницата, в която е настанен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини