Министър Шишков коментира тунела под Петрохан и цената на водата

  • 10 януари 2023 14:59

  • 694
  • 0
Министър Шишков коментира тунела под Петрохан и цената на водата
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по каза днес в Монтана, че предлага изграждането на магистрала София-Монтана с тунел под прохода Петрохан в Стара планина да бъде дадено на концесия.

Според него това е много скъп проект, за който държавата няма да има възможност да отдели пари и заради това е добре да бъде даден на концесия и да бъде реализиран. "Досега изминаха много години, в които политиците говореха за тунел, но такъв не е направен и проектът е превърнат в поредната строителна илюзия", коментира министър Шишков. Той заяви, че лично е дошъл със своя екип в област Монтана, за да предложи решението за концесия на местните хора, които ще бъдат най-облагодетелствани, ако бъде изграден такъв скоростен път и разстоянието София-Монтана се съкрати с около 80 километра.

"Знам, че това предложение е различно и дори революционно, но според мен това е единственото решение, за да има магистрала и тунел под Петрохан. Досега имаше само говорене без резултат, а ние предлагаме икономическо решение, защото регионът не може повече да чака", заяви министърът, цитиран от БТА. Той съобщи, че от страна на държавата в момента се прави всичко възможно за по-бързо приключване на процедурите по ОВОС на проекта и след като това стане, то политиците трябва да вземат решение дали може изграждането на този път да бъде възложено на концесия.  

Регионалният министър: Новият път Видин-Ботевград ще бъде готов през 2027 година

На въпрос за цената на водата в различните региони и за Монтана, където има две ВиК-дружества и две много различни цени на водата, министър Шишков отговори, че цената на водата ще расте постоянно, докато не бъде приет новият закон за ВиК и не бъдат създадени ВиК-асоциации с включване в тях на всички ВиК-дружества в регионите. Той съобщи, че по проекта за закон на ръководеното от него министерство има обструкции от страна на Националното сдружение на общините в република България и до месец министерството ще реши какъв закон да предложи на парламента. Министър Шишков заяви, че не се ангажира с прогноза дали този закон ще бъде приет скоро, дали изобщо ще бъде приет и от кой парламент ще бъде обсъждан.

Той обаче предупреди, че колкото по-дълго се отлага приемането на нов закон за ВиК и създаването на единни асоциации по ВиК в регионите, то толкова повече цената на водата ще расте. Той съобщи, че постоянно е в контакт с различните политически сили и ги убеждава в нуждата от нов закон за ВиК, но не е сигурен кога такъв ще бъде приет. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини