БПФЛ: Смятаме, че налагането на строги рестрикции, свързани с рекламата на този вид бизнес, би било фатално за развитието на професионалния футбол

  • 09 януари 2023 12:26

  • 279
  • 1
БПФЛ: Смятаме, че налагането на строги рестрикции, свързани с рекламата на този вид бизнес, би било фатално за развитието на професионалния футбол
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Българската професионална футболна лига също се обяви против подготвения закон от определени политически партии, които искат да ограничат рекламата на букмейкърски къщи в родния спорт. 

Ето какво пишат от БПФЛ в отворено писмо до всички медии:

"Уважаеми г-н Президент на Република България, 
Уважаема г-жо Министър на младежта и спорта, 
Уважаеми дами и господа народни представители, 

Ръководството на Българската професионална футболна лига е силно обезпокоено и загрижено от индикациите свързани с подготвяни предложения за промени в Закона за хазарта, което би засегнало пряко професионалните футболни клубове в България. 

Бихме искали да обърнем внимание, че ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ букмейкъри в България са основен (на някои места единствен) спонсор на почти всички футболните клубове. Налагането на строги законови рестрикции и забрана за реклама би оказало пряко влияние върху формирането на годишните бюджети, а на някои места това може директно да доведе до прекратяване дейността и съществуването на редица отбори в традиционни футболни градове. 

БФС: Спирането на рекламите на хазартни игри ще бъде катастрофален удар върху българския футбол и спорт 

Трябва да отбележим, че тази информация идва в контекста на липсата държавна политика за стимулиране инвестициите в спорта. От години редица специалисти пледират за създаването на законови рамки, свързани с данъчни облекчения за компаниите, които спонсорират и инвестират в спорт и спортна инфраструктура, но това така и не се е случило. Смятаме, че това е една от причините силно ограничен брой български и чуждестранни компании да инвестират в спорт и в частност във футбол, което прави лицензираните букмейкъри основни спонсори на споменатите по-горе клубове. 

Смятаме, че налагането на строги рестрикции, свързани с рекламата на този вид бизнес, би било фатално за развитието на професионалния футбол, което ще окаже пряко влияние и върху съществуването на много футболни школи, в които децата правят първи стъпки в спорта далеч от пороците на нашето съвремие. 

Ние отчитаме, че планираните промени са базирани на общата загриженост към обществото, свързана с хазартните зависимости. Трябва обаче да кажем, че и спортът също играе важна част в обществения живот и това не може да бъде пренебрегвано. 

Уверени сме, че предстоящите дискусии, свързани с подготвяните законодателни промени в Закона за хазарта, ще бъдат конструктивни и проблемът ще бъде разгледан от всички аспекти. В това число и влиянието, което би оказало всяко едно решение, върху други сектори на обществения живот. 

Разчитаме на вашата съпричастност към искането на нашето сдружение и на личната ви подкрепа. 

С уважение, 
Атанас Караиванов 
Президент на БПФЛ". 

Филип Епитропов
279 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
чъки

2023.01.09 | 13:01

1
стига с тези реклами не учете децата на хазарт

Добави коментар

Водещи новини