Нова паметна плоча, възхваляваща делото на Левски, поставят в Плевен

  • 13 юли 2012 18:43

  • 985
  • 0
Нова паметна плоча, възхваляваща делото на Левски, поставят в Плевен
©

В Плевен ще бъде поставена нова паметна плоча на мястото, където Васил Левски е основал през 1869 година първия у нас таен революционен комитет за освобождението на България. Това съобщи за БТА доц. Милко Аспарухов, директор на Военноисторическите музеи.

Поводът е 175 години от рождението на Апостола, а откриването е на 18 юли от 11.00 ч.

Черната мраморна плоча ще бъде на мястото, където е била къщата на търговеца Анастас поп Хинов - домът, в който Левски основава комитета и така слага началото на българската тайна революционна организация, поясни доц. Аспарухов. "Нейното създаване е най-забележителното постижение на родната революционна мисъл и практика през епохата на Възраждането. Вътрешната революционна организация е венец на делото на Левски, което по същество подготвя Априлското въстание 1876 г.", каза историкът. Той посочи, че плевенчанинът Анастас поп Хинов е брат на близкия съратник на Левски Данаил Попов.

На 18 юли пред къщата-музей "Цар Освободител" в Плевен ще бъде открита и изложба за Левски, съвместно с музея в Ловеч. Двадесет
постера ще разкажат за детството на Апостола, участието му в Първата и Втората българска легия, за подготовката на въстание през 1869 г., и за изграждането на Вътрешната революционна организация, допълни доц.Аспарухов.

Последвайте канала на

БТА
985 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини