Водещите новини! Привикват Митрофанова във Външно заради руската заплаха към журналиста Христо Грозев. Пиян мобилизиран преби командира си (и още…)

  • 29 декември 2022 13:27

  • 736
  • 1
Водещите новини! Привикват Митрофанова във Външно заради руската заплаха към журналиста Христо Грозев. Пиян мобилизиран преби командира си (и още…)
© Getty Images/Булфото/bTV/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 29 декември   

 

Очаква се днес руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да се яви във външното ни министерство. Тя беше извикана на разговор, след като стана ясно, че журналистът Христо Грозев е обявен за издирване от Руската федерация.

В първото си интервю Грозев предпочете да запази в тайна точното място, на което се намира.

Той заяви, че се страхува за живота си. По думите му, е бил в Русия за последно през 2016 г., за да обучава студенти. Оттогава има забрана да влиза в страната и му е поставен черен печат.

Журналистът определи реакцията на властите в България като закъсняла, предаде Нова тв.

По думите му правителството е трябвало веднага да се свърже с него. Отговор дойде от президентството. Оттам заявяват, че са предприели мерки, за да гарантират сигурността му. 

Междувременно Грозев обясни, че още в понеделник му е била предложена помощ, но от правителствата на Нидерландия, Австрия, Швеция и  Естония.

Руския посланик Елеонора Митрофанова - на среща в МВнР

***

Относно това кой влиза в страната ни проф. Радулов заяви, че в този си вид службите ни не заслужават доверие.

Според него години наред те са работили проформа по отношение на руската агентура у нас. 

Проф. Радулов: НСО може да охранява Христо Грозев, но само ако е в България

***

„След като външно министерство се събуди след празниците и покани Митрофанова. Като че ли за такива важни неща трябва да чакаме да си изядем сармите и пуйката“.

„Вие да сте чули нещо за разследването на взривове, от 2011 г. у нас има над 10 взрива в заводи, складове, загинаха хора".

По думите му лидерът на Възраждане Костадин Костадинов не излиза от посолството на Русия в София. "Той буквално живее там", заяви Ноев и допълни, че в България стават много страшни неща и не само човекът с монетарен прякор е проводник на руските интереси у нас.

Експерт по национална сигурност: В Русия има закон, който забранява да се говори истината

***

Военен съд в Магнитогорск вкара в затвора мобилизиран войник за два месеца. Според прессъобщение на съда той е обвинен в извършване на насилие срещу ръководството по време на война, съобщават от опозиционния сайт meduza.

Инцидентът е станал на 23 декември в купе на специален военен вагон на гара Мисяш в Челябинска област. Мобилизиран старши сержант, който бил пиян, нападнал своя командир, който също бил мобилизиран. Командирът починал от нараняванията си на място.

Пиян мобилизиран руснак преби до смърт командира си

***

Боевете в Украйна в момента са в задънена улица, тъй като нито Украйна, нито Русия могат да постигнат значителен напредък, заяви ръководителят на украинското военно разузнаване в интервю за ББС, докато Киев чака по-модерни оръжия от западните съюзници. 

Кирило Буданов заяви, че Русия "сега е напълно в задънена улица", понасяйки значителни загуби и смята, че Кремъл е решил да обяви нова мобилизация на наборниците. 

Той допълни обаче, че украинските сили все още не разполагат с ресурси, за да продължат напред в множество области. 

Шефът на украинското военно разузнаване: Русия ще обяви нова мобилизация

***

Децата са на възраст между 5 и 16 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Авдеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк. 

Някои от децата са загубили единия или и двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа. 

Пострадали от войната в Украйна деца бяха настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица

***

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова украинците да се подкрепят взаимно и особено тези, които се борят за страната. Това заяви той във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

„Днес се оказа, че е денят за обобщаване на тази година и планове за следващата. Проведох среща със специалисти по международни отношения относно събитията и плановете за януари“, съобщи той.

„Срещнах се с министъра на отбраната на Франция, който пристигна в Украйна. Обсъдихме сътрудничеството през годината, възстановяването на страната ни и още една стъпка в укрепването на нашата ПВО“.

Зеленски към украинците: Подкрепяйте се, въпреки трудностите

***

Румъния въведе данък върху свръхпечалбите за нефтения, газовия и въглищния сектор с извънредно постановление, одобрено снощи от правителството в Букурещ, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.

В Румъния извънредните постановления влизат в сила незабавно, но може по-късно да бъдат отменени от парламента, отбелязва агенцията.

Данъчната ставка за свръхпечалбата ще бъде 60 процента. Тя ще бъде налагана върху дела от печалбата на една компания, който превишава средната й печалба в периода 2018-2021 г. с над 20 процента. Регламентът засяга и текущата година.

Румъния въвежда 60 процента данък върху свръхпечалбата в енергийния сектор

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
736 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РОССИЯ КАПУТ

2022.12.29 | 13:46

1
МИТРОФАНА С ЧАМАДАНА – НАХУЙ ЗА МАГАДАНА !

Добави коментар

Водещи новини