Силна магнитна буря ни удря в четвъртък и петък

  • 19 декември 2022 13:11

  • 833
  • 0
Силна магнитна буря ни удря в четвъртък и петък
© Novini.bg/ Canva

На 16 декември беше регистрирано средно по сила слънчево изригване. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междуплантенто пространство, ще достигнат Земята на 22-23 декември, четвъртък-петък, и ще предизвикат геомагнитна буря от клас G2-G3, сочат данните.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

В ранните часове на 17 декември отново наблюдавахме засилване на слънчевата активност и ново по-силно изхвърляне на потоци от заредена плазма в междуплантенто пространство. 

Снимка noaa.gov

Според последните данни звездата ни отново навлиза в етап на последователни изригвания.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация. 

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката.

Какво представлява геомагнитната буря и как да се предпазим?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Седмицата започва с облаци и студ

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежки храни, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух. 

Любопитно 

Бурята ще предизвика красиви полярни сияния. Точките, от които те ще може да се наблюдават най-добре, са Аляска, Норвегия, Канада, Шотландия и Ирландия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
833 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини