Предложение: Трудовата книжка да стане електронна

  • 18 декември 2022 07:57

  • 565
  • 4
Предложение: Трудовата книжка да стане електронна
©
Слушай новината Слушай новината

Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени в парламента. Така работещите ще имат постоянен достъп до собствените си данни. А работодателят няма да гледа колко сте получавали на предишната работа. 

И бизнесът явно е съгласен да има електронна трудова книжка. Заместник-председателят на Стопанската камара Мария Минчева обясни:

„Една част от редица документи специално в трудово-правните отношения, в които има много хартия, много подписи, които просто са ненужни, ние искаме да се махнат“.

Агенцията по заетостта трябва да изгради електронния регистър изгради в сътрудничество с Министерството на електронното управление до септември 24-та година. Още две години след това работодателите и органите по назначаване, ще имат задължението да сканират и изпратят в регистъра трудовите книжки и служебните книжки. Агенция по заетостта ще организира въвеждането им в структуриран вид. Първоначалното попълване на регистъра на заетостта ще става от базите данни на НОИ. 

НОИ разкри мащабна схема за източване на фонд „Пенсии“

Един от вносителите на промените - Божидар Божанов, уверява, че вече са изчистени критичните въпроси от предишните проекти за електронна трудова книжка. И подчертава, че предложението защитава служителите, защото до този регистър „служители имат достъп до собствените си данни, ограничаваме да виждат работодателите какво ти е било заплащането при предишни работодатели. Сега на хартиената книжка това се вижда и всъщност това ограничава възможността на служителите да преговарят за заплата“.

Божанов се надява промените да минат през този парламент. Но не се ангажира със срокове.

Промяната може да стане за година, прогнозира Мария Минчева от Стопанската камара. Министерството на труда няма още внесено становище по новия проект.

Росица Валентинова
565 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.18 | 11:39

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.18 | 09:29

1
Дигитални фашисти! Първо да се изпробва за 10 години върху държавната администрация, едва после за пролетариата. Комyнизма ще ви се види като кy poрт, сравнено с дигиталния корпоративен тоталитаризъм.

2022.12.18 | 10:10

3
книжката е твоя, облака не е, много скоро ще разбереш разликата

2022.12.18 | 09:54

2
Тъп трол. Лнижката е безполезна всичйи тея данни ги има в НОИ така или иначе. Няма смисъл в съществуването на тая трудова книжка. Държавата тея данни вече ги има всичките.

Добави коментар

Водещи новини