Красиви имена черпят, почитаме покровител на земеделците и овчарите

  • 18 декември 2022 07:33

  • 12739
  • 1
Красиви имена черпят, почитаме покровител на земеделците и овчарите
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Православната църква чества Св. Модест, патриарх Йерусалимски - Св.Модест e известен като покровител на земеделците и овчарите.

Името на св.Модест рядко може да се види и чуе в цялата българска етническа територия, но в района на Странджа той е особено популярен.

Почита се като защитник на добитъка и вероятно затова е на почит в Странджа, където скотовъдството е основен поминък.

Светителят Модест, архиепископ Йерусалимски, се родил в Севастия Кападокийска (в Мала Азия), на границата с Армения, в християнско семейство и от ранни години почувствувал влечение към строгия иночески живот.

Красиви имена черпят днес

Св. Модест приел монашески постриг и по-късно бил настоятел на създадената през IV век обител на преподобния Теодосий Велики - основателя на общежитийното монашество в Палестина.

В това време (614 г.) персийският цар Хозрой се обедининил с юдеите да изтреби християните и предприел опустошително нашествие в Сирия и Палестина.

Десетки хиляди християни били убити, християнските храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и много други християни били взети в плен заедно със Светия Кръст Господен.

В това смутно време на Св. Модест било възложено временно да управлява Йерусалимската църква като местоблюдител на патриаршеската катедра. Той грижливо събрал останките на убитите монаси от обителта на Св. Сава Освещени и с почет ги погребал.

С помощта на Св. александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на Храма във Витлеем и на други християнски светини.

Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата смърт, Св. Модест бил поставен за патриарх на Йерусалим (632 г.).

Празникът се чества с колоритни обредни практики. На този ден впрегатните животни - биволи, коне, волове, не бива да се впрягат. Жените месят и раздават специални обредни хлябове и пити, задължително намазани с много олио, "за да е мазен вратът на добитъка".

Ако в някой дом добитъкът често умира, домакините слагат на този ден пред иконата на светеца малко яремче или рогца от алуминий, а понякога и от сребро.

Имен ден празнуват Модест, Модю и Модеус.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
12739 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.18 | 11:39

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини