Водещите новини! Номинация за премиер с втория мандат – Акад. Денков. 9% ДДС за книги остава постоянна мярка. Русия плаши САЩ (и още…)

  • 15 декември 2022 19:12

  • 1284
  • 3
Водещите новини! Номинация за премиер с втория мандат – Акад. Денков. 9% ДДС за книги остава постоянна мярка. Русия плаши САЩ (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 15 декември   

 

По-рано днес "Продължаваме промяната" обяви номинацията си за министър-председател. Това е акад. Николай Денков, който бе министър на образованието в кабинета на Кирил Петков.

Кандидатурата му вече е обсъдена с "Демократична България".

Акад. Денков с първи думи, след като беше номиниран за премиер

***

Кой е акад. Николай Денков?

***

„Това е човек с ясна политическа кауза, каквото е образованието. Тази кауза може да бъде в основата не просто за излъчването на кратковременно управление, а за дългосрочен политически курс на страната“.

Иванов за номинацията на проф. Денков: Виждам окуражаващи знаци в тази кандидатура

***

Временната мярка за 9% намален ДДС на книги, вестници, списания, бебешки пелени и храни става постоянна.

9% ДДС за книги, вестници и бебешки продукти остава постоянна мярка

***

Софийският градски съд отхвърли иска на Делян Добрев срещу евродепутата Елена Йончева. Това става известно от окончателно решение на съда. За него съобщиха и от офиса на Йончева.

На първа инстанция, в районния съд, Йончева бе осъдена да плати обезщетение 7000 лв., както и съдебните разноски. Втората инстанция отмени това решение.

Поводът за делото е случай от 2017 година. Тогава Елена Йончева заяви, че в общината в Хасково, където Добрев е областен координатор на ГЕРБ, са назначени негови роднини и приятели.

Скандалът придоби известност като "Кумгейт".

Делян Добрев загуби делото "Кумгейт" срещу Елена Йончева

***

„… новата версия е страхотен заговор между Владимир Путин, Кремъл и Елеонора Митрофанова. Отхвърлям всичките бръщолевения. Млади хора с модерно уж мислене обаче се увлякоха да търсят под вола теле и да ни наричат зомбита". 

Това каза пред БНР Станимир Илчев, един от тримата съпредседатели на НДСВ“. 

Станимир Илчев: Всички избори оттук нататък са цел на НДСВ

***

"Ако медийните публикации за подготвяна доставка на системи от този тип се потвърдят, ще счетем това за провокация с непредвидими последици", се казва в становище на руското посолство във Вашингтон.

Според Асошиейтед прес Белият дом ще вземе през следващите дни решение дали да изпрати на Украйна ракетни системи Пейтриът. Това би била най-модерната ракетна система, с която ще разполага Киев. Системата за противовъздушна отбрана може да елиминира изтребители, дронове и ракети от голямо разстояние, отбелязва БНР. 

Русия предупреди САЩ да не пращат "Пейтриът" на Украйна

***

Украйна: Русия подготвя още 200 000 военни. Може пак да се опита да превземе Киев

***

Норвежката Equinor увеличи от днес драстично добива на петрол със 185 000 барела дневно от гигантското находище Johan Sverdrup – най-голямото в Европа.

Това става броени дни, след като ЕС наложи ембарго върху вноса на руски петрол по море.

Повишаването на добива от норвежкото находище е добра новина за много европейски рафинерии. Миналия месец Международната агенция по енергия посочи, че Свердруп е най-подходящият заместител на руския Уралс.

"Екуинор" увеличи драстично добива от находище "Йохан Свердруп"

***

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще положи всички усилия, за да спре ядрената програма на Северна Корея и да запази международното неразпространение на ядрени оръжия.

Това увери ръководителят на агенцията на ООН за ядрен надзор Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

МААЕ се зарече да спре ядрената програма на Северна Корея

***

Криминално разследване срещу гръцкия евродепутат Ева Каили е започнала и гръцката финансова прокуратура, като така придава на разследванията срещу нея и гръцки елемент, съобщи телевизия Скай.

И в Гърция започнаха разследване срещу Ева Каили

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1284 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
баба гицка

2022.12.15 | 19:32

1
пп са пилитически прос титутки, обслужващи мафията, бобока, прокопа, божков и др
УЗУНОВ

2022.12.15 | 20:21

3
тези шарлатани пак се канят да стават министри
Нтн

2022.12.15 | 20:00

2
Да питам само списвачите на novini.bg-разбрахте ли и вие вече, че вашите любимци от ПП са ку.рви на БСП?!?! Ще продължавате да си ги защитавате, нали??? Щото сте смотани ще е и сте доста про3ти!!! И вие ще циврите за ГЕРБ

Добави коментар

Водещи новини