Недостиг на аптеки в почти всички варненски общини

  • 13 декември 2022 08:19

  • 460
  • 2
Недостиг на аптеки в почти всички варненски общини
© Novini.bg/ Canva

Не достигат аптеки в почти всички общини на Варненска област. В някои от тях няма нито една аптека, а в други – броят им е под минимума.

Хората са принудени да пътуват десетки километри, за да си купят лекарства. А в някои села няма транспорт до по-големите градове. Експертите настояват за законодателни промени, за да се реши проблемът с липсата на аптеки в малките населени места.

Експерти от няколко институции направиха аптечна карта на Варненска област. Според тях, на всеки 3230 души, трябва да има поне една аптека. Варна е единствената община в областта с повече аптеки от необходимото - 159 при нужда от 106. Оказва се, че в почти всички други общини аптеките не достигат.

Две кюстендилски общини са без аптеки

Ситуацията е най-критична в община Ветрино, където има 10 населени места. В нито едно от тях обаче няма аптека, а е необходимо да са поне две. Последната работила аптека е затворена от повече от година. Хората настояват да има поне една, която да работи през делничните дни.

Най-близките аптеки са на околo 20 километра. Така на местните се налага да пътуват до Девня, Провадия или Нови пазар, за да си купят лекарства. Още преди 10 години експерти от фармацевтичния бранш са поискали аптечните вериги да са задължени да продават лекарства и в малките населени места.

"Както е по закон, един търговец може да открие 4 аптеки, ако решат да отворят пета, би трябвало да има законодателство да го задължи да отвори аптека в малко населено място, дори и тя да бъде губеща за него", каза Рада Пехливанова, председател на Контролната комисия на Районна фармацевтична колегия - Варна.

Част от общините дори са готови да дадат безплатно помещения, за да могат фармацевтите да разкрият аптеки. Докато отговорните институции обаче намерят решение на проблема, хората в малките населени места ще продължат да търсят алтернативни начини да се снабдят с лекарства.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Drugarq

2022.12.13 | 11:20

2
Така е от години в цяла България това не е новина
Гост

2022.12.13 | 08:23

1
Да, след като Марешки уби този бизнес ще ги търсите

Добави коментар

Водещи новини