Във Варна екзекутират бездомни кучета с отрова без антидот

  • 11 юли 2012 13:26

  • 6045
  • 26
Във Варна екзекутират бездомни кучета с отрова без антидот
©

Битката с бездомните кучета може да бъде опасна и за хората. Собственици на домашни кучета и ветеринари алармират, че няколко четириноги във Варна са убити с така наречената „черна отрова”, предаде БТВ. Тя няма антидот и е смъртоносна и за хората.

Отровата, която се използва е цинков фосфат. От 2008 година е забранена в България и в целия Европейски съюз. Ако се съхранява на сухо веществото може да запази смъртоносните си качества с десетилетия.

В миналото препаратът се е ползвал в борбата с гризачите. Отровата е смъртоносна и за хората.

„Тя няма вкус, има лека миризма на чесън. Ако едно дете я пипне и след това си оближе ръката то може по същия начин да се натрови. Смъртоносната доза е 5 грама,” обясни ветеринарят д-р Николай Колев.

Според данни на неправителствени организации във Варна за последните месеци има четири отровени домашни кучета в различни квартали на града. Няма подадени сигнали за масово избиване на бездомни кучета.

„За бездомните нямаме уточнена бройка, защото тях никой не ги следи,” каза Светла Димитрова, управител на „Анимал хоуп” – Варна.

В Търговище се опитват да се справят с проблема по различен начин. Общината раздава 100 безплатни микрочипа за домашни любимци, но само на тези, които са регистрирали своите питомци за 2012 година.

Кръстю Кръстев е един от собствениците на кучета в Търговище, които се възползваха от възможността да получат безплатен електронен микро чип за своят домашен любимец. Опасява се обаче, че манипулацията крие известни рискове .

„Може би евентуално, ако се получи някаква инфекция при поставянето на чипа, защото самият отвор на иглата е много голям, но предполагам, че няма да има такива инциденти, ако се следи нормално мястото, на което се поставя чипа,” каза Кръстев.

Специалистите са убедени ,че такъв риск няма и това би ограничило безразборната популация на бездомни четириноги.

След изчерпването на безплатната услуга, свободната регистрация и чипиране на кучета в бъдеще ще струва средно 30 лева на стопаните. В противен случай законът предвижа санкция в размер на 200 лева.

Последвайте канала на

6045 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2018.02.25 | 10:13

26
Абе, що някой не започне така с помиярите в министерския съвет и в парламента!
antisodom

2018.02.25 | 10:09

25
ubii ku4e , spasi 4ove6ki jivot ! vsi4ki zombirani satanisti izvratenqzi za6titnizi na 4etirikrakite ubiizi - v zatvora !
Не съм човек, значи

2018.02.25 | 10:09

24
Някой може ли да ми каже, какво е мястото на кучето в биологичното равновесие? Не позволяваме на хлебарките, мишките, плъховете да се размножават, като ги убиваме, нали? Тях също ги боли и им причиняваме страдания. Ама те са вредни, ще кажете. А бездомните кучета с какво са полезни и значими? И какъв е смисъла да се плодят и множат безразборно, да се*ат навсякъде, да хапят, да лаят и вият по всяко време на денонощието, да тичат на глутници преследвайки ни... Кому е нужно това? Щом държавата и общината не се справят с тях, ето, намерил се е някой да "бори" този проблем. Жестоко, нежестоко... Жал ми е за животните, но мястото им НЕ е на улицата, пред магазините, на детските площадки, в училищните дворове
Карвуна

2018.02.25 | 10:08

23
Хайде сега да направим и стачка в защита на прасетата и пилетата! Ще осъдим всички касапи за масови убийства и геноцид! Кои са те, че да решават кой да живее и кой да умре??!!! Не знам кой си и откъде си, но не ми и пука, не знам дали те е хапало куче или някой твой близък е бил пострадал, но ако не беше брат ми да ми помогне, сега нямаше да ви пиша този коментар... заради миличките, улични кученца. Като ви е толкова жал за тях, приберете ги у дома си. Кучето не е биологичен вид, живял някога на свобода, това е домашно животно и има място в дома/ стопанството на човека! След като е собственост на човека, той решава кога да живеят и кога да умрат, а тези кучета са на обществото и то решава какво да се случи с тях. А обществото сме аз, ти, всички... Общината трябва да ги премахне по хуманен начин.
sniper

2012.10.20 | 01:31

22
Само така убивайте ги. Аз съм убил вече около 15 кучета и 20 - 25 котки с въздушната пушка. Взех я евтино и ми доставя голямо удоволствие за 230 лева си заслужава парите. На 50 - 70 метра убива едро куче от първата съчма(чашка) само трябва да се почиства по-често. Сега съм събрал 450 лева ще събера още 100 лева ще си купя въздушна пушка за 550 лева и вече ще ги убивам на 100 - 150 без проблем.
ТИ СИ ТОТАЛНО ДЕГРАДИРАЛ СЕЛЯНИН И ДАНО ТЕБЕ ЗАСТР

2012.10.20 | 01:31

21
ЕИ ГЛУПАК ТАКЪВ ЩЕ ТИ БЪДЕ ЛИ НА ТЕБЕ ПРИЯТНО АКО ТЕБЕ ТЕ СТРЕЛЯТ С ВЪЗДУШНА ПУШКА ОТ 70 МЕТРА А БЕ ЛЕКЕ ДОЛНО ??????? ЩЕ ТИ БЪДЕ ЛИ ПРИЯТНО БЕ ЗАГУБЕНЯК ОГРАНИЧЕН ???? ЕТО ЗАЩО КАЗВАТ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ БИЛИ ПРОСТО ЗАРАДИ ХОРА КАТО ТЕБЕ !!!! ДА СТЕ СЕ ЧУДИЛИ СЛУЧАЙНО ЗАЩО НЯКОЕ БЕЗДОМНО КУЧЕ БИ ЗАХАПАЛО ЧОВЕК ??? - ЕТО И ОТГОВОРИТЕ ЗА НАИСТИНА ОГРАНИЧЕНИТЕ ХОРА - АКО БЪДЕ ЗАПЛАШЕНО ОТ ЧОВЕКА ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ТО БИ НАПАДНАЛО - АКО ВЕЧЕ ДРУГИ ХОРА КАТО ТОЯ #19 СТРЕЛЯТ ПО ТЯХ НО ИЗБЯГАТ АГРЕСИЯТА В ТЯХ РЪСТЕ НЕИМОВЕРНО ЗАТОВА ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СЕ ДЪРЖИТЕ С ТЯХ ТАКА ЖЕСТОКО И ДАНО НЯКОЙ ДЕН ВАС ДА ОТРОВЯТ И ЗАСТРЕЛЯТ ТАКА !!!!
milen

2012.07.12 | 22:42

15
bravo pi4
Умри гад

2012.07.12 | 22:42

14
Нека тебе някой с брадва да те заколи дано, нямат вина животните а шибаните политици и такива като теб съдисти, дето мястото им е в затвора или лудницата.

2012.07.12 | 22:42

13
Изрод, дано и теб някой те гръмне, но да умреш мъчително

2012.10.20 | 01:30

20
У нас, ако по улиците нямаше скитащи и ръфащи хората псета, щеше да има наистина голяма подкрепата за животните, но на хората им писна...затова е тази злоба.Вкъщи имаме куче което много обичаме, но това не ми попречи да пребия с винкел едно улично псе, което нахапа жестоко малкият ми син на площадката пред блока.Само аз си знам как взех стъпалата 4 етажа надолу.Едва ли има родител който би гледал безучастно как детето му пищи под разлигавен помияр.В очите на защитниците на животни сигурно съм зъл и психясъл.Честно казано все ми е тая, защото като погледна белезите по гърба и главата на малкия знам, че съм постъпил правилно. P.S - въпреки това не смятам, че отровата е решението на проблема с бездомните кучета.
Тодор

2012.07.15 | 14:27

19
Дано го сполети същата съдба като кучетата !

2012.07.12 | 22:58

18
Нямам нищо против помиярите, но съм виждал разкъсани хора. уверявам ви на най - лошия си враг не го пожелавам. И ако това е цената която трябва да се плати за да няма жертви - нека е така. По добре помияри да мрат, от колкото деца. Вие май сте се самозабравили - защитавате помиярите пред собствените си деца.
Пфф

2012.07.12 | 21:47

10
То един вече уби съсед, друг застреля жена си докато спи, трети стреля по деца, четвърти се отрови до кофа, и др. все така да ги защитавате хората, идиоти! А това е най-малкото което причиняват изроди като тези на обществото, последиците са в пъти по-големи, а развитието край няма, дори над младото поколение. Тоя луд едва ли дели дели куче от човек, недей слуша ти заучените фрази зад които е скатават. При цялата опасност от стореното, отровил 4 домашни любимци, голяма победа над световният империализъм, браво "герой"! Пфф
milen

2012.07.12 | 22:42

17
v koq druga evropeiska stolica osven sofia 6te vidite ku4e6ki laina po trotoarite?

2012.07.12 | 22:42

16
За съжаление тук си прав - но пак сме виновни ние хората а не кучетата !!!

2012.07.12 | 22:40

12
Е, няма да видим, но в нашата столица и човешки се намират. И други неща няма да видим другаде - детски пясъчник пълен с фасове, двор на детска градина, прилежно отключен за да приюти тайфа пиячи и/или бездомници през нощта, тъпанари расипващи отрова из парка...кучетата са едни и същи навсякъде, в България хората са различни от навсякъде - с една дума проблема е в липсата на акъл и елементарна култура. Т.е проблема е във ВАШИЯ телевизор..
кучеядец

2012.07.12 | 21:47

11
ТОЧНО ТАКА ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА

Добави коментар

Водещи новини