В Бургас раздадоха рибен курбан за празника на града

  • 06 декември 2022 15:41

  • 755
  • 0
В Бургас раздадоха рибен курбан за празника на града
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Празникът на град Бургас – Никулден започна с полагане на цветя пред паметника на най-големият благодетел на града – Александър Коджакафалията. Общинският съвет на Бургас награди заслужили съграждани на тържествената сесия на местния парламент, която се проведе навръх градския празник – Никулден.

С приза почетен гражданин бе удостоена композиторът, педагог и диригент Милена Добрева.

Ключът от Кулата на фаропазача получиха четирима бургазлии – Ваньо Вълчев, Иван Бахчеванов, Симеон Димитров и Янчо Проданов.

Улиците на Бургас се изпъстриха: Проведе се традиционното Никулденско литийно шествие за празника

С почетен плакет на Община Бургас бяха удостоени Радостин Дамасков и Стойчо Кьосев, а с почетна значка – Димитър Кандилов – за спасяването на човешки живот.

Традиционо бе отслужен молебен и осветен курбан за здравето на бургазлии в градинката до Часовника.

През 2023 година в Бургас ще се раждат повече момчета. Това предрече никулденската питка, разчупена от кмета Димитър Николов.

По същото време започна раздаването на рибен курбан в няколко пункта - до Часовника, Компаса, в к-с „Меден рудник“ в двора на храм „Св. Николай Чудотворец“, Магазия 1, Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“.
С литийно шествие и хвърляне на венци и цветя от Моста на Бургас бяха почетени загиналите рибари, моряци и офицери. Стотици граждани преминаха по морския булевард „Алеко Богориди“, за да достигнат до Моста, където изпълниха стария ритуал.
 

 

 

Мая Йорданова
755 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини