Градският транспорт в София "хвърля" книжните табели на предното стъкло

  • 06 декември 2022 09:02

  • 5018
  • 3
Градският транспорт в София "хвърля" книжните табели на предното стъкло
© ИБИС техници-София/Марио Евстатиев
Слушай новината Слушай новината

Допълнително поставяните книжни и пластмасови табели с номер на линията, които се поставят на предното стъкло на всички превозни средства, и които в средите на работещите и феновете на транспорта са наричани "некролози" отиват в историята за голям процент от подвижния състав.

Тези табели се поставяха като мярка за достъпна информация за хора с увредено зрение след решение на комисията за защита от дискриминация по жалба от 2016 година. Тогава, достъпността на информацията в транспорта е незадоволителна, а общинските власти в лицето на заместник-кмета Евгени Крусев отказват да положат достатъчно усилия. Така, дори модерни превозни средства са "наказани" да поставят книжна табелка отпред.


Снимка: ИБИС техници-София/Марио Евстатиев

След 2018 година, екипът експерти "ИБИС техници - София", заедно с новият заместник-кмет по транспорта и Комисията по транспорт и пътна безопасност, започват серия от мерки за подобряване на достъпността на информацията в превозните средства, като се прилагат адаптирани шрифтове за електронните табели, голям брой трамваи се оборудван с електронни табели, инсталира се гласово оповестяване в превозните средства. Така, 4 години по-късно, на база на взетите мерки става възможно над 300 превозни средства да не използват допълнителното информационно средство отпред.

Естествено, хората със специални сетивни потребности не са ощетени, защото екипът е разработил адаптиран вариант на допълнителна табела, която ще се поставя отстрани до 1-ва врата на автобуси, тролеи и трамваи. За някои автобуси, табелката отпред също остава, но с нова визия и поставяна по начин, по който тя да дава информация, а не да отбива номера, обясни експертът в Комисията по транспорт Марио Евстатиев.

Снимка: ИБИС техници-София/Марио Евстатиев

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5018 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Билет

2022.12.08 | 09:38

3
Браво бе!!! 2лева билет в превозното средство!?!?Ако не ти е ОК пък дай 360 лева кеш за цяла година !!! В ГЕРМАНИЯ -9 ЕВРО КАРТА ЗА един месец за цялата градска мрежа !!!!! БЕДНЯШКА и Одърпана България надува ли надува цените ....--"" от голяма грижа за народеца....""
Shaider

2022.12.07 | 21:50

2
Време беше... 5 години я водихме тая борба!
Случаен минувач

2022.12.06 | 09:19

1
Прекрасна новина! Шрифтът на новите табели е чудесен и превозните средства имат наистина европейска визия!

Добави коментар

Водещи новини