Асоциацията по ВиК в Бургас се събира на извънредно заседание

  • 05 декември 2022 12:21

  • 346
  • 1
Асоциацията по ВиК в Бургас се събира на извънредно заседание
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Извънредното редовното заседание на местната Асоциация по ВиК в Бургас ще бъде на 8 декември (четвъртък) 2022 година. Покани са изпратени до всички кметове на общини в област Бургас. Срещата ще започне в 10:30 часа в сградата на Областна администрация - Бургас. В дневния ред са включени три точки, като на първо място членовете ще разгледат препоръчителния размер на държавната вноска в бюджета на Асоциацията по ВиК за следващата година.

Според план сметката средствата, осигурени от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, са 25 000 лева, а тези от общинските администрации над 46 000 лева, показа проверка на БТА. В бюджета на Асоциацията не са заложени средства от дарители, международни финансови институции, фондове или програми. Вноските на общините са изчислени на база брой население, като най-много средства в касата на организацията трябва да внесе Община Бургас – около 23 000 лева, а най-малко Община Малко Търново - едва 342 лева. 

Като втора точка в дневния ред е заложено обсъждане и съгласуване на програмата за опазване на околната среда за периода 2021-2025 година и програмата за управление на отпадъците на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД Бургас. Други въпроси ще бъдат обсъдени в точка трета от дневния ред на извънредното заседание. Тогава се очакват и дебатите по преработената инвестиционна програма ма ВиК Бургас, с което трябва да бъдат предложени конкретни мерки за нова, по-ниска цена на кубик вода в Бургаско. 

БТА припомня, че местното ВиК дружество получи краен срок до 5 септември тази година, в който да подготви и изпрати до кметовете на всички 13 общини в региона коригиран инвестиционен план с ясни предложения за редуциране цената на водата, която е почти 4,30 лева с ДДС за кубик от 1 август – цена, която беше предложена от водопреносното дружество и приета от енергийния регулатор. В началото на август кметове и представители на ВиК Бургас се договориха за корекциите, на база на които да бъде внесено ново искане за актуализиране на цените за крайните потребители до Комисията за енергийно и водно регулиране.

По време на срещата директорът на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев обяви, че е възможно цената на кубик вода в Бургаско да се окаже още по-висока (4,30 лв. за кубик), ако се вземат предвид цените на стоки, електроенергия и горива. Поскъпването на водата в областта беше обосновано от местното ВиК дружество основно със заложените в инвестиционния план бъдещи инвестиции, които предвиждат присъединяването на язовирите Порой и Ахелой към основната водопреносна мрежа. Плановете са двата водоема да се използват като алтернатива при кризисна ситуация и ниски нива на основните язовири "Камчия" и "Ясна поляна". 

До този момент само част от общините в областта са изпратили свое становище по предложените от "ВиК Бургас" ЕАД промени в инвестиционната програма, показа справка на БТА, което означава, че дискусията около цената на водата в Бургаско може и да бъде отложена за едно от следващите заседания на Асоциацията. 

Водата в Перник се очаква да поскъпне с 30%

Последвайте канала на

Десислава Станева
346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 12:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини