Почина разузнавачът ген. Тодор Бояджиев

  • 26 ноември 2022 15:01

  • 7678
  • 0
Почина разузнавачът ген. Тодор Бояджиев
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Генерал Тодор Бояджиев, бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност, е починал вчера на 83-годишна възраст, съобщи Ай нюз.

Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в град Карнобат. Завършва гимназия в Бургас, а след това и радиоинженерство в МЕИ-София. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на Първо главно управление на "Държавна сигурност".

През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на щата. Депутат в 7-то ВНС и 39-то НС .

Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на руски и английски език. За книгата "Ким Филби - Разузнавача - Човека" е награден с руския медал Ветеран на студената война. Доктор хонорис кауза и почетен професор.

Покловнонието ще се състои на 29 ноември, вторник в гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в столичния квартал "Бояна". То ще започне в 14 и 30 часа. 

Почина журналистът Пламен Ангелов

Последвайте канала на

Валери Зайцев
7678 0

Свързани новини

Водещи новини