"Спаси София" настоява за връщане на нощния градски транспорт

  • 23 ноември 2022 17:35

  • 743
  • 2
"Спаси София" настоява за връщане на нощния градски транспорт
© Булфото (архив)

Независимият общински съветник Борис Бонев предлага връщане на нощния градски транспорт в София, съобщиха от "Спаси София". Докладът ще бъде разгледан на утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). 

Инициативата идва, след като стана ясно, че с решение на СОС таксиметровите превози поскъпват от 1 януари. Това означава, че за последните две години увеличението на цените за таксиметров транспорт в столицата ще достигне 51%. “Увеличението на цената на такситата е драстично и Столична община е длъжна да предостави евтина и достъпна алтернатива за нощните пътувания”, казват от "Спаси София". 

Според него нощният транспорт е необходимост за хилядите, които работят до по-късно, както и възможност за задвижване на културния живот в столицата - важна част от т.н. нощна икономика на града, а също и начин да се намалят пътните инциденти.

Бонев припомня, че нощният градски транспорт с 4 автобусни линии започна работа в началото на 2018 г., след голяма кампания на "Спаси София", която събра над 32 000 подписа.

В първите месеци след въвеждането ѝ десетки хиляди софиянци се възползваха от услугата, а след последните промени в тарифната политика, нощният транспорт беше добавен като безплатна услуга за притежателите на годишната карта за цялата градска мрежа. 

Независимият общински съветник допълни, че предложената мярка ще стимулира бизнеса в София, тъй като това ще спестява транспортни разходи на персонала, работещ нощни смени или до късните часове.

Борис Бонев предлага незабавно връщане на нощния транспорт заради вдигането на цените на такситата

Той отбеляза, че сега тези хора са принудени да се прибират пеша или да отделят сериозна част от доходите си за таксиметрови услуги. Огромна част от икономиката в София работи с нестандартно работно време, а в нощните автобуси са забелязани по-малко инциденти в сравнение с дневните. Бонев призова съветниците от всички политически групи да подкрепят предложението. 

Нощният градски транспорт беше спрян в края на 2020 г. Причината беше оптимизация на разходите заради коронакризата, както тогава обясниха от Столичната община, предава БТА. 

Виолета Симеонова
743 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Десислава

2022.11.23 | 19:13

2
Тези педерунгели няма ли да скрият най сетне. Говнета мръсни

2022.11.23 | 18:59

1
Няма необходимост

Добави коментар

Водещи новини