Почитаме Свети Мина - покровител на семейството

  • 11 ноември 2022 08:11

  • 1575
  • 0
Почитаме Свети Мина - покровител на семейството
© Pixabay

Православната църква почита паметта на Свети великомъченик Мина.  Смята се, че светецът-войн е покровител на семейството, на сираците и на пътуващите. 

Имен ден празнуват българите с имена Минчо и Мина, и Виктор и Виктория.

Богослужебни текстове за празника на Свети Мина открояват мъжеството и словата му в отговор на мъчителите: "Христов съм и Христов ще бъда".

Заради претърпелите страдания се приема, че светецът има дръзновение към Бога и е бърз помощник на почитащите го.

В храмовете, посветени на светеца, се отслужват специални литургии и се раздава осветена храна.

Ето кой черпи за имен ден днес

Един от най-старите манастири, посветен на светеца - Обрадовският - се намира в покрайнините на София. Счита се, че на това място през XI век там е бил разположен голям манастирски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради, духовно училище и метох на Света гора, откъдето поклонниците се отправяли за Атон. Духовното средище било част от манастирите, съставляващи Софийското Светогорие. Нашествията на кръстоносците, а после и на османските турци заличават постепенно Светата обител и едва в началото на ХХ век (1927 г.) местните жители се натъкват на останките ѝ. Възстановяването на манастира започва през 1942 г., а след 1989 г. обителта постепенно започва да привлича поклонници от цялата страна. В манастира притегателна сила има чудотворната икона на Св. Вмчк Мина, а от 2010 г. насам - и частица от неговите мощи. Игуменът на манастира отец Борис е категоричен: 

"Всеки, който пристъпва към тях с вяра, чистосърдечна молитва и искрено упование в Божието милосърдие получава бързата помощ по молитвеното застъпничество на свети Мина".

В Кюстендил, над 500 души се събират в църквата "Свети Мина" за празника  Хръмът е строен в началото на 20-ти век, а по архитектура е малко копие на храм "Св. Александър Невски" в София. Там ще бъде отслужена празнична Света литургия от местните свещеници. В 11.30 часа ще бъде раздадена по една порция от осветеното ястие на 500 човека. На този ден, специално за празника, пристигат миряни от цялата страна. При страничния вход на черквата са паметните плочи с имената на десетки загинали във войните кюстендилци от района.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини