ВМЗ Сопот дължи 3,5 млн. лева на работниците

  • 08 юли 2012 20:29

  • 815
  • 1
ВМЗ Сопот дължи 3,5 млн. лева на работниците
©

Продължава напрежението във ВМЗ Сопот, въпреки че министърът на икономиката обеща във вторник дружеството да бъде обявено за приватизация. За погасяването на дълговете към работниците са нужни 3.5 млн. лева с данъците, каза директорът на завода пред БТВ.

Дълговете към държавата са над 40 млн. лева. Те ще бъдат поети от новия собственик, след като приключи процедурата по приватизация.

Пред банкоматите във ВМЗ Сопот се извиха опашки. Хората бързо прибираха част от януарската и априлската заплата. По пазара обаче няма оживление, защото закъснелите заплати веднага отиват за покриване на дългове или режийни разходи.

Работниците не излизат да стачкуват за първи път, подобно недоволство имаше през 2001-а и преди две години - тогава отново беше обещана приватизация, но процесът спря.

Въпреки сегашното обещание за бърза приватизация, синдикатите запазват стачната готовност.

„Докато не дойдат двамата министри, искаме да видим какво ще ни кажат, дали да оставим стачната готовност или хората да се приберат по цеховете”, каза лидерът ан КТ „Подкрепа” в завода Димитър Атанасов.

Във вторник в завода се очакват икономическия министър Делян Добрев и социалният Тотю Младенов, които ще разясняват стратегията за приватизация и схемата за изплащане на задълженията.

В приватизационната стратегия е записано, че новият собственик трябва да запази броя и заплащането на работниците. Според икономическия министър, продажбата на последният държавен оръжеен завод ще приключи за не повече от 4 месеца.

А работниците на най-големия оръжеен завод очакват също и заплатите за май и юни.

Последвайте канала на

815 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.07.09 | 00:10

1
То Борисов доколкото го познавам вече, ако го помолят да разреши нещата, сигурно ще отиде ама то става банално вече, а и не му е това работата, то на колко такива хора от предприятия помогна вече, то миниори ли бяха, какво не беше..

Добави коментар

Водещи новини