Горящо сметище обгазява Ботевград

  • 07 юли 2012 20:55

  • 1397
  • 0
Горящо сметище обгазява Ботевград
© Булфото

Ботевград е изправен пред сериозен екологичен проблем. Повече от седмица градът и околните села се обгазяват от горящо сметище. Задушлив дим и миризма на изгоряла пластмаса се разнасят на километри от тлеeщето сметище, предаде БТВ. То се намира извън града, но тъй като е на по-голяма надморска височина, и най-слабият вятър буквално трови жителите на близкия квартал „Север".

Няколко са версиите за запалването на депото, една от тях е умишлен палеж, за да се освободи място за боклук. Според друга версия високите температури са провокирали тлеенето.

Най-популярната обаче е, че ромите, които ежедневно ровят в боклука, го подпалват, за да се доберат по-лесно до металните отпадъци. Набедените обаче отричат.

От два дни върху димящите участъци се изсипва земна маса, която се заравнява с багери. Засега обаче запръстяването не дава резултат.

Притеснени за здравето на хората, лични лекари събират подписка. Според тях институциите, от които зависи решаването на проблема, реагират мудно и неадекватно.

„Започнахме подписката, след като общината отрече, че има проблем. Според мене проблемът е доста сериозен, защото от една седмица имам увеличена заболеваемост на хората с бронхиална астма и ларингити”, каза д-р Сия Петрова, която е инициатор на подписката.

Съветът на лекарите е пациентите с такива заболявания да напуснат града, докато пожарът не бъде потушен. Кога обаче ще стане това, не е ясно.

Последвайте канала на

1397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини