Проучват нагласите за подмяна на уредите за отопление на твърдо гориво

  • 07 ноември 2022 12:32

  • 483
  • 2
Проучват нагласите за подмяна на уредите за отопление на твърдо гориво
© Община Асеновград
Слушай новината Слушай новината

Община Асеновград започва проучване за нагласите на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, за безплатна подмяна на топлоуреди на твърдо гориво с екологични алтернативи.

Резултатите от него  ще предоставят актуална информация за това дали и при какви условия гражданите биха заменили отоплителните си устройства и с каква форма на отопление, в съответствие с планираната процедура с работно заглавие „За по-чист въздух“ на Програмата „Околна среда“ 2021-2027 г.

За набиране на информация ще бъде проведено пряко стандартизирано интервю в домакинствата  от града и селата на общината. Общият размер на извадката е 800 души, представители на целевата група. Проучването ще стартира през тази седмица (08.11.2022г.) и ще продължи до края на месец ноември. Районите, които ще бъдат проучени са кв. Запад, кв. Долни Воден, кв. Горни Воден, с. Тополово, с. Боянци, с. Стоево, с. Избеглии, с. Мулдава и с. Червен. То ще бъде извършено от изследователската компания „Естат“ ЕООД, с която общината има сключен договор като част от подготовката за кандидатстване по програмата.

Мярката за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво е ключова по отношение на намаляването на емисиите от ФПЧ. Задължително изискване за допустимост на бенефициентите е наличието на действаща общинска Програма за качеството на атмосферния въздух, в която битовото отопление е посочено като основен източник на замърсяване на въздуха и са предвидени мерки за подмяна на стационарни неефективни отоплителни устройства на твърдо гориво. Получатели на помощта са хора, които живеят на територията на общината и използват топлоуреди на твърдо гориво. Допустимите алтернативни топлоуреди са термопомпи, климатици клас А, котли и камини на пелети или дървен чипс, включване към местна топлофикационна мрежа (където е приложимо). За разлика от предишния програмен период газифициране не е допустимо, както и финансирането на печки на дърва, отговарящи на Директивата за екодизайн.

От Община Асеновград призовават гражданите за съдействие при попълване на въпросника.

СО: Над 5000 отоплителни уреда са сменени до момента в София

Проучването ще подпомогне усилията на общинското ръководство да продължи да работи за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез включване в програмата за подмяна на отоплителните уреди на дърва и въглища с екологосъобразни.

Десислава Станева
483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.07 | 13:40

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Кремълският Чикатило

2022.11.07 | 12:48

1
❤️Здравейте) Казвам се Вова, на 72 години съм, но се пиша на 70) Гей секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ kremlin.ru

Добави коментар

Водещи новини