Първите доставки на бутилирана вода пристигнаха в Омуртаг

  • 03 ноември 2022 15:38

  • 427
  • 3
Първите доставки на бутилирана вода пристигнаха в Омуртаг
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Първите доставки на бутилирана вода пристигнаха днес в Омуртаг. С решение на Министерски съвет от вчера общо 199 188 литра бутилирана вода е предоставена за питейни нужди на жителите на града, заради обявеното бедствено положение на част от територията на община Омуртаг. 

Бедственото положение бе обявено поради настъпило продължително засушаване, довело до силно намаляване на дебита на карстов извор при село Кипилово, от който се водоснабдява град Омуртаг, както и заради силно амортизираната вътрешна водопроводна мрежа, по която се губи вода, предава БТА.  

В ранния следобед в града пристигнаха четири тира, натоварени с разфасовки от по 1,5 литра и 11 литра, посрещнати от ръководния екип на Община Омуртаг и от заместник-областния управител на Търговище Валери Симеонов.

От утре вода ще се раздава приоритетно на училища, детски градини, ясли, МБАЛ, домашния социален патронаж и хора в неравностойно положение, както е записано в заповедта за удължаването на бедственото положение, каза секретарят на Община Омуртаг Стела Атанасова.

До събота се очаква да пристигнат и останалите количества. Оттогава по предварително изготвен график ще започне и раздаването на бутилираната вода на гражданите.

Отново удължават бедственото положение в Омуртаг заради безводието

Атанасова допълни, че хората, обслужвани от домашния социален патронаж, ще получат полагащите им се количества заедно с доставката на храна. За възрастни, самотноживеещи и хора с ТЕЛК ще бъде организирана доставка от администрацията. Гражданите ще бъдат уведомени чрез съобщение по местния радиовъзел, както и на сайта на Община Омуртаг.

Според предварителните изчисления всеки жител на града ще получи по шест бутилки от по 1,5 литра, конкретизира още Стела Атанасова. 

Заместник-областният управител Валери Симеонов уточни за БТА, че утре се очаква да пристигнат още пет тира с вода, освободена по искане на областния управител на Търговище от държавния резерв. Доставените количества се съхраняват в склад на завод „Кента“ в Омуртаг.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
427 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
16 Ти Век Сме

2022.11.03 | 15:50

1
16 Ти Век Сме

2022.11.03 | 15:51

2
PaulaFox

2022.11.03 | 20:22

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини