Русенци получили известия за предстоящото земетресение в Румъния

  • 03 ноември 2022 14:22

  • 1548
  • 1
Русенци получили известия за предстоящото земетресение в Румъния
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Силно земетресение във Вранча събуди жителите на Русе. Трусът е регистриран днес в 6.50 ч местно време на около 53 километра в северозападна посока от румънския град Бъзъу. Усетен е в редица населени места в Североизточна България. За първи път обаче хората са получили предупреждение за труса на телефоните си 30 секунди, преди да го усетят.

„Получих за първи път на телефона си от Гугъл Алърт с много рязък звук съобщение, което ми направи впечатление. Там с една карта на колко километра е земетресението, което ще се случи, ме известиха, какво трябва да си взема, да си спра газта, да си взема парите и да сляза по най-бързия начин долу“, разказва Златомира Стефанова.

Земетресение разлюля Румъния, усети се и в България

Същото съобщение получават много от хората в Русе. Някои са разбрали само така, че има земетресение.

От дежурните институции заявиха, че обстановката е спокойна. „Към настоящия момент при дежурния по обществения съвет за сигурност и на тел.112 няма да подадени сигнали от граждани за причинени щети“, каза Георги Игнатов, директор дирекция „Обществен ред и сигурност“.

Жителите на Русе са приятно изненадани от системата за известяване по телефоните, но имат и препоръки, предаде "Русе Медиа".

„Има значение колко все пак време преди самото земетресение, защото 30 секунди аз само трябваше да прочета всичко. Т.е. докато изчета това съобщение, то земетресението вече е е случило. Но може би в бъдеще, ако хората свикнат с предупрежденията от Гугъл Алърт, вече няма да го четеш, а ще се подготвиш и ще вземеш някакви по-бързи мерки“, казва още Златомира Стефанова.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1548 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 20:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини