Втори живот: Реставрират варненска синагога

  • 31 октомври 2022 09:46

  • 529
  • 1
Втори живот: Реставрират варненска синагога
© Дарик
Слушай новината Слушай новината

Още една от рушащите се стари сгради във Варна ще заживее нов живот. Потъналата в руини Сефарадска синагога предстои да бъде възстановена в пълния й блясък. Еврейският храм обаче няма да стане отново молитвен дом, а културно-образователен център, разкри пред Дарик Олег Калдерон, председател на Регионалната организация на евреите "Шалом". 

Синагогата е първият еврейски молитвен дом във Варна, открит през 1890 г. За времето си е била една от най-красивите сгради в града. Строена е в мавритански стил, с отделни готически елементи, като фасадата е богато орнаментирана. Тя е една от най-големите в Европа от този вид, като наподобява архитектурата на средиземноморските еврейски молитвени домове.

Сградата не изпълнява функциите на храм от началото на Втората световна война. Дълги години храмът бе под егидата на Българския съюз за физкултура и спорт и се ползваше като зала за бокс, в която е тренирал и олимпийският шампион Ивайло Маринов. Стои празна от годините на демокрация. В момента сградата е в риск, необитаема, без покрив и пред срутване.

Синагогата е трудно откриваема и почти невидима. Намира се зад Шаба на ВМС, между няколко жилищни сгради, като до нея се стига през ул.”Плиска”. От известно време достъпът до рушащата се и опасна сграда е напълно ограничен с метална ограда

Сефарадската синагога, която е архитектурен  паметник, ще бъде възстановена в автентичния си вид. Изцяло ще бъде запазена фасадата, като орнаментиката няма да се променя. С методите на съвременното строителство стените ще бъдат допълнително укрепени отвътре. Пространството вътре ще бъде преразпределено за целите на културно-образователния център.

Проектът за възстановяване на синагогата съществува от няколко години, но бюрократични спънки забавиха реализацията му. По думите на Калдерон, в момента пречка е единствено „скоростта на българската демокрация”.

Софийската синагога осъмна със скандални послания

„Проектът мина всякакви съгласователни процедури. Има осигурено финансиране. Последно се чака потвърждение от Министерство на културата, за да започне укрепването на стените и постепенното възстановяване на сградата”, обясни  председателят на "Шалом". 

Очакванията на Олег Калдерон са бюрократичната сага да приключи до края на годината и да започне укрепването. От началото на същинското строителство до завършване на сградата ще са необходими година и половина.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
529 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.31 | 11:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини