Одобриха намаляване на данъка за такситата

  • 24 октомври 2022 17:22

  • 476
  • 4
Одобриха намаляване на данъка за такситата
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Комисията по транспорт и пътна безопасност на Столичния общински съвет (СОС) одобри намаляването на така наречения алтернативен данък за таксиметров превоз, предава "24 часа". 

На фона на протест от представители на бранша, членовете на ресорната комисия се обединиха около предложението данъкът, чийто размер се определя от местния парламент, да бъде 300 лв. за 2023 г. Мярката е антикризисна и цели да подпомогне превозвачите заради високата инфлация и цените на горивата.

Съгласно решението данъкът върху таксиметров превоз на пътници е в размер на 850 лв., но само 300 лв. ще се заплащат от превозвачите, а разликата от 550 лв. се очаква да бъде поета от държавния бюджет за догодина, чрез компенсиране в бюджета на Столичната община.

„Това са част от антикризисните мерки. Пандемията не е приключила съвсем, а ни връхлетяха и други кризи, затова тази мярка продължава. Нашето разбиране е, че по този начин помагаме на таксиметровите шофьори да защитят цената на труда си“, коментира Калоян Паргов, общински съветник от групата на „БСП за България“.

Таксиметрови шофьори излязоха на протест в центъра на София

По време на протестната си акция таксиметрови шофьори настояха и за 20-процентно увеличение на цените на минималните и максималните тарифи за превоз на пътници, както и изготвянето на методика за формирането на превозната цена. Техни представители също участваха в заседанието на комисията.

„До гласуване трябва да се стигне в рамките на тази седмица, защото Законът за автомобилните превози ясно е казал, че краят на октомври е последният възможен момент, в който може да се правят корекции на цените. Именно в тази връзка трябва да продължим комуникацията и да се стигне до конкретно решение за това дали ще има мнозинство, с което да бъде одобрено повишаване на минималните цени на таксиметров превоз в София, или няма да има този политически консенсус. Затова е важно да продължи работата“, посочи Зафир Зарков от групата на ГЕРБ-СДС.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
476 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.24 | 22:09

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ххL

2022.10.24 | 21:10

3
Тоест всички останали ще плащаме остатъка от данъка на най голямата утайка от обществото !
Естествено

2022.10.24 | 17:37

2
здравеопазване, образование, децата, не са важни за тази територия вече.
Емѝ...

2022.10.24 | 17:26

1
всичко за тиквената мафия

Добави коментар

Водещи новини