Четири водоноски снабдяват жителите на Омуртаг с вода

  • 24 октомври 2022 16:12

  • 314
  • 1
Четири водоноски снабдяват жителите на Омуртаг с вода
©
Слушай новината Слушай новината

Четири водоноски снабдяват жителите на Омуртаг с вода. От днес в града е обявено бедствено положение, което ще продължи до 31 октомври, както е записано в заповедта на кмета на общината Ешреф Ешрефов. До обявяването на частичното бедствено положение се стигна заради драстичния воден режим, въведен в града, пише БТА.

Липсата на валежи през последните няколко месеца и намалелия дебит в карстовия водоизточник в село Кипилово, както и силно амортизираната и остаряла вътрешно водопроводна мрежа, са причина градът да страда от безводие години наред. 

Водоноските ще се позиционират на осем различни места в града, по предварително обявен график на четни и нечетни дати в календара. Зам.-кметът Юнал Османов посочи, че водата в тях се налива от водоем „Лисец“ край града и от Търговище. Определени са служители на общинската администрация, които наблюдават съоръженията и при изчерпване на водата водоноските ще бъдат дезинфекцирани и отново пълнени. 

Частично бедствено положение в Омуртаг заради безводие

За МБАЛ – Омуртаг, за детските градини и за Домашния социален патронаж вода ще се осигурява отделно от определените за граждани водоноски. 

Османов допълни още, че общинската администрация полага непосилни усилия за справяне със ситуацията. Уведомени са всички институции с ангажимент по темата.

Миналата седмицата в Омуртаг започна събиране на подписи с искане за обявяване на бедствено положение. Недоволството на местните жители канализира гражданско обединение „Вода за Омуртаг“ с основната цел в страната да се чуе за ситуацията с безводието и режима, и държавата да се задейства. Днес Магдалена Славова – представител на обединението, каза, че проблемът е трябвало да се предвиди заради липсата на валежи през последните три месеца. „Искаме Омуртаг да стане приоритет за държавата, тъй като и ние сме граждани на страната. Трябва да се знае, че бедстваме хронично, а сега критично“.

От „Вода за Омуртаг“ настояват за спешно финансиране, което да доведе до трайно разрешаване на проблема. На следващото място, по думите на Славова, се настоява „за допълнителен контрол на контрола при изпълнението на проектите. И още – на държавно ниво да бъдат изготвени нов анализ и нова експертиза за намиране на допълнителен водоизточник“.

От администрацията обясняват, че поради силно намалелия дебит на водата в карстовия водоизточник в Кипилово, от начало на септември в града е въведен драстичен воден режим (вода се подава веднъж на три дни, а е възможно да се увеличи на пет). По време на режимното водоподаване се налага многократно спиране и пускане на водата във вътрешната водопроводна мрежа. Системата е стара – отпреди 1980 г. и силно амортизирана, тръбите аварират и до отстраняването на проблема се губи много вода. Поради дългото трасе и планинския терен, течовете се отстраняват ръчно.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
314 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.24 | 16:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини