Няма ли кой да се скара сега и на Путин, че ни „въвлича във войната“?

  • 10 октомври 2022 16:05

  • 4321
  • 0
Няма ли кой да се скара сега и на Путин, че ни „въвлича във войната“?
© Getty Images/Novini.bg

Някой пРезидент, служебен гълъб, корнела, изборен победител, възрожденец или друг радетел за благото на България няма ли да се сети да се опълчи на опита на путин да ни въвлече във войната… така де – „специалната операция“?

За едни шест милиона и половина прЕатели питам. 

От февруари треперим да не ни въвлекат в тая „операция/война“ и накрая… кво станà? 

Служебният гълъбарник бил възложил събиране на информация. Това, разбира се, е добре. Нормално е. Но също така е нормално ПЪРВО да си защитиш интересите на народа и да кажеш: господин путин, не си позволявайте такива непремерени изказвания!

ЕДИН поне да се беше сетил да отправи поне грам критика към путин. Няма как, нали?

Не се заблуждавайте… не, че не са го коментирали. О, коментирали са и още как. Просто никой не е казал нищо по адрес на патологичния лъжец путин. 

„В позиция рано тази сутрин от БСП настояха президентът Румен Радев спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас“. 

Ако се окаже, че камионът наистина е тръгнал от България, подозирам, че другарите ще поискат и наказания. Сакън… на путин ще му правят сечено, не ги е срам, мискини с мискините! 

Докато целият цивилизован свят е с Украйна, Радев пък обвинява ДБ, че искали да въвлекат България във войната. Тая смешка не се ли изтърка вече? От февруари ни баламосват по един и същи начин. Други държави изпращат помощ, оръжия, доброволци и нито една от тях НЕ Е въвлечена във войната. Как така САМО България я грози опасността да бъде изключение и, ако даде помощ, да бъде въвлечена? 

Искам да кажа, че от февруари мина много време… научихме се, че доматите не се ядат с колците. 

Но сега Радев мълчи, не казва нищо, че путин се опитва да ни въвлече във войната. Директно ни посочи с пръст и намекна, че ни прави мишена. 

В тоя ред на мисли, за какво ги ручàхме жабетата? Толкова навеждане, толкова слугинаж, толкова снишаване, че да не обидим путя и русначетата, а то накрая кво…! Точно нас да ни изкарат пред строя и да ни шамаросат. Камионът бил тръгнал от България…

Не разбрахте ли, че се напада най-слабото звено най-напред? Демонстрирате страхливост – ставате мишена. Нали сте генерали, не трябва ли да ги знаете тия неща? Или сте генерали колкото сте и държавници? 

Жалките страхливци, които се опитват да се харесат и на двете страни, са презирани и от двете страни. 

Изтривалките, които лазят в краката на агресора, си мислят, че печелят благоразположението му, а се оказва, че единствено засилват апетита му. Путя видя, че може да мачка българите, защото политиците им са едни такава… гърчат се, мрънкат, кършат ръце, извиняват му се, не смеят да го гледат в очите. И реши, че му харесва. И газа спря, и спящите клетки в правителството активира, и губернаторката насъска да ни плаши с ракети, сега и директно ни посочи с пръст. 

Лошото е, че „генералите“ и гълъбите и сега нищо няма да направят. Те са от този тип нашенци, като във вица с двамата българи, дето ги водят към бесилото и единият казва, че трябва да се опитат да избягат, а другият: „А… бе мàни, ще зèме да стане нещо…“

Едно, че рублите са сладки. Може да са евтини, ама като са много – са сладки. Друго, че и навикът да си наведен е силен. Трето: страхът от самоубийство не е за пренебрегване. Всичко това го разбирам, но вие сте държавници (да, колкото и да ви слагаме в кавички, вие сте държавници, към този момент сте единственото, с което разполагаме), не може да се скатавате точно сега и да си мислите, че само ние – народът – ще го отнесем, а вие ще сте на завет. Няма да сте. Нищо не е вечно, а и времената рязко се промениха, станаха екстремни. 

Ако не можете, ако не ви стиска, отстъпете и ходете да си гледате старините на село. Досега беше лесно: нямаше война, само гледахте какво да пъхнете в джоба, откъде да получите „благодарност“, ама сега положението е друго. И понеже знам, че съдбата на българския народ не ви интересува, няма да казвам, че го залагате на карта… Само дето трябва да имате предвид, че и собственото си залагате на карта. И, като не можете да се справите, погубвате и себе си. Тоя влак, дето се опитвате да го разбиете – и вие се возите в него. 

А за това колко е скалъпено обяснението на малкия лилипутин кремълски можете да съдите по обяснението му, че камионът бил минал по маршрут: България—Грузия—Армения—Северна Осетия—Краснодарски край. 

Или путя е толкова зле с географията, колкото и с политиката, или умишлено премълчава някаква част от „маршрута“, за да не обиди някого. Но нас – българите – няма проблем да ни посочи с пръст и да ни въвлече във войната. Що? Щото знае, че „държавниците“ ни по-скоро ще започнат разследване кой в България е виновен, отколкото да му се опълчат на него. Сега е моментът льотчикът да каже, че Христо Иванов е карал камиона, за да затвърди убеждението на путин, че сме най-лесната мишена. 

Или все още е твърде зает да връща старите кадри на старата власт по старите им работни места? Същата стара власт, срещу която вдигаше юмрук във въздуха и викаше: „мутри вън!“
 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
4321 0

Водещи новини