Варненци пак блокираха кръстовището пред общината

  • 04 юли 2012 20:33

  • 730
  • 0
Варненци пак блокираха кръстовището пред общината
© Булфото

Въпреки обявеното по-рано днес спиране на протестите във Варна, малко преди 19.30 ч. над 300 протестиращи пред общината блокираха кръстовището.

Този път протестите са срещу проекта "Алея първа", който на днешното заседание на общинския съвет в морския град въобще не беше коментиран.

Протестиращите искат сградите, построени през последните 20 години в различни части на Морската градина, да бъдат съборени.

Днес устройственият план беше приет с корекции, които забраниха строителството в спорната територия на Морската градина – от Зоокъта до „Свети Никола" и местността „Салтанат”. Увеличава се и историческото ядро градината – до Шокъровия канал. За това обаче е необходимо и одобрението на Министерство на културата.

Общинските съветници дори разшириха още територията с вето за строителство и тя вече стига до резиденция „Евксиноград”. Това предизвика спорове и обвинения в популизъм, защото 90% от имотите там са частни.

За гаранциите срещу застрояването на зелените площи по крайбрежието съобщи по-рано Иван Портних, лидер на ГЕРБ във Варна и общински съветник. По думите му планът е получил одобрението лично на премиера Бойко Борисов. На проведени във вторник консултации с премиера и регионалния министър Лияна Павова, двамата поискали да се нанесат корекции в текстовете, така че територията от Зоокъта до местността „Свети Никола” да е защитена от бъдещо строителство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
730 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини