В Морската градина във Варна няма да се строи (обновена+снимки)

  • 04 юли 2012 14:18

  • 1578
  • 1
В Морската градина във Варна няма да се строи (обновена+снимки)
© Булфото

С почти пълно единодушие варненските общински съветници приеха Общия устройствен план на общината, който ще е в сила в следващите 25 години.

Основен проблем при първоначалния вариант на общия устройствен план бяха формите на застрояване в Морската градина. След многочасови дебати, общинските съветници решиха - ОУП да забранява всякакво строителство в Морската градина до началото на местност Евксиноград. Изключение ще бъде направено за Логопедичната детска градина, която се намира на територията на Морската градина и за имот - собственост на Министерство на отбраната с площ 60 декара, където ще бъде построен новият варненски зоопарк. Това решение задоволи напълно претенциите на множество неправителствени екологични организации, които протестират вече няколко месеца срещу всякакви строежи в Морската градина. По думите на председателя на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна - Иван Портних Общият устройствен план ще даде възможност за привличане на нови инвеститори във Варна, за разкриването на нови работни места и за подобряването на инфраструктурата.

Дндес на сесията на Общинския съвет присъстваха протестиращи граждани. Напрежението в препълнената докрай пленарна зала на общината, в която се провежда заседанието на общинските съветници, значително намаля, след като областният координатор на партия ГЕРБ и председател на комисията по финанси и бюджет Иван Портних съобщи, че след консултации с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена е ясно заявена волята на управляващите общият устройствен план на Варна да бъде приет, но с категорични и ясни корекции за пълна забрана на строителството на територията на Морската градина, както и на Ботаническата градина.

Дипломатът Иван Станчов напусна заседанието на общинския съвет, възмутен, че съветниците не дадоха думата на гражданите. Заседанието продължава с изслушване на представянето на зелената система на Варна, след като архитектите заявиха, че Варна е градът, в който най-добре може да се развие тя, като се постигнат четири пъти по-високи параметри, отколкото в другите големи български градове.


Вчера стотици варненци се събраха на мирен протест. Те насядаха по платното на едно от най-оживените кръстовища в града, точно пред сградата на общината и блокираха движението за около 40 минути.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1578 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.07.05 | 11:49

1
ПОБЕДА!!! БРАВО НА ВАРНЕНЦИ!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини