Смолян светва: Слагат енергоспестяващи лампи в целия град

  • 28 септември 2022 13:49

  • 368
  • 0
Смолян светва: Слагат енергоспестяващи лампи в целия град
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Над 3000 нови енергоспестяващи осветителни тела ще бъдат монтирани на уличното осветление в Смолян, съобщи заместник – кметът Мариана Цекова.

Замяната на досегашните енергоемки лампи по улиците ще се извърши по проекта „Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на гр. Смолян“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

От Община Смолян се надяват, че с новите по-икономични осветителни тела ще стане възможно включване през нощните часове на уличното осветление в целия град, а не само по централните улици.

Бурята остави на тъмно столични квартали и села

Изпълнението на проекта започва след подписано с Министерството на енергетиката през септември допълнително споразумение, според което ще се пристъпи към цялостна подмяна на осветителните тела, а не само на лампите. Предвидено е да се монтират LED лампи на мястото на досегашните натриеви и луминесцентни.  

В проекта е заложено въвеждане на система за управление и енергиен мониторинг на уличното осветление. Ще бъдат доставени 115 табла за улично осветление с комплект за мониторинг и управление. Срокът за изпълнение на проекта е 27 месеца, като предстои с обществена поръчка да се избере изпълнител на основните дейности. 

Бюджетът на проекта е 784 хил. лв., от които 747 554 лв. са предвидени за Община Смолян.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
368 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини