Въвежда се пълна дигитализация на имотния регистър

  • 23 септември 2022 17:27

  • 913
  • 3
Въвежда се пълна дигитализация на имотния регистър
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Осигуряване на пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи. Това предвиждат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане.

Още през 2000 г. бе предвидена законодателна реформа в системата на вписванията, чрез преминаване от персонална към реална система на вписване (не по персони, а по имот). Реформата предвиждаше и имотният регистър да се води не само на хартия, но и паралелно в електронен вид. Повече от 20 г. по-късно тя не е осъществена на практика – в момента вписванията продължават да се осъществяват по персоналната система само на хартия, се сочи в мотивите към законопроекта. 

Създават мегаагенция, под шапката ѝ ще са Имотният и Търговският регистър, кадастърът, ГРАО

С предлагания проектозакон нормативно се урежда имотният регистър като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите имоти и електронните партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи. Регламентира се идентичност между съдържанието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, съответно съдържанието на партидното дело на хартия и в електронна форма. Законодателно се дефинира правомощието на службите по вписванията да въвеждат информация в електронните партиди на недвижими имоти и електронните партидни дела на вписаните актове с приложените към тях документи.

Филип Епитропов
913 3

Коментари 3

Добави коментар
Sarbeca

2022.09.23 | 17:52

1
Ви е.ба майката тва ли е най-важното о необходимо, че да се оправят нещата в Ла.йнария !?

2022.09.23 | 18:38

3
Това се отнася за България. Какви са ти проблемите в русия, си е твой проблем и нас не ни интересува. Скоро ще и пуснат водата.
PaulaFox

2022.09.23 | 17:56

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини