Явно в Кремъл има повече от един ид*от

  • 21 септември 2022 16:30

  • 5924
  • 0
Явно в Кремъл има повече от един ид*от
© Getty Images

Неслучайно референдумите за фалшивите републики Донецка и Луганска и мобилизацията на пушечно месо в Русия се случват едновременно. 

Путин е сърдито детенце в пясъчника, което си е мислило, че ще открадне играчките на другите, но е яло бой и се е разревало. А сега си бърше сополите и прибягва до единственото, което му остава – да вее ядрените ракети и да плаши света, че – като един истински терорист – ще сложи край на всичко и всички, на себе си дори, щом не му дават да си заграби Украйна. Тропа с краче и се пеняви. 

Появиха се коментари на анализатори, че службите (с умишленото прибързване за референдумите в неподходящ момент) са му заложили капан с две (и двете неправилни за него) възможности: 1. да не приеме „републиките“… абсурд – цялата му измислена „операция“ беше УЖ заради тях. Ще си плюе сам на собственото лице. А в Кремъл го дебнат да прояви малко слабост, за да го изядат с парцалите. Мафиотската структура Кремъл се управлява като… ами като мафиотска структура. А в такива важи правилото, че проявата на слабост се наказва със замяна, само те чакат да я проявиш и си „готов“. А „замяна“ при тях определено не е свързано с пенсиониране в някоя крайморска вила. 

Възможност 2. да приеме републиките. Разбира се, че това ще стане. Само че…

… само че, ако сега войските му се оттеглят в панически бяг от Украйна, тогава „републиките“ ще са част от Русия и ще трябва да ги защитава на всяка цена. И ето тук идва идеята за мобилизацията. 

Но дали е достатъчно да мобилизираш крайно немотивирани хора, след като си разбрал и че армейските ти складове са пробити от корупцията на генералите ти, а техниката ти е стара, неподдържана (отново благодарение на корупцията) и ракетите ти са на привършване?

Не е достатъчно. 

Самият факт, че малко след обявяването на мобилизацията самолетните билети за дестинациите, до които все още може да се бяга, са изкупени за часове, какво ви говори? Мобилизацията е особено подходящо решение, нали?

И какво тогава? Остава само едно. Ядрените ракети. 

Да. И започна да плаши с тях. Ето: „За да защитим Русия и населението ѝ, ние безусловно ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф. Ще повторя – всички средства, с които разполагаме“. 

Ето кои бяха най-тревожните и спорни фрази от изявлението на Путин

...

За да защитите населението ѝ, можехте да използвате ресурсите, на които сте най-богати, не за да поддържате кастата на болярите – неколцина олигарси, генерали и подобна сволоч, а да направите образователна система, здравеопазване, да развивате високи технологии, да развивате културата си, да повишите доходите, да вдигнете жизнения стандарт, а не да крадете от мнозина в името на благото на малцина. Но кремълската клика друго не знае, тя съществува, за да краде от всички – и от свои, и от чужди. 

Та, какво му остава на кремълския диктатор? Да използва ядрените оръжия. Малка подробност обаче: доколко те са поддържани през последните 20 години? Уж и армията беше добре въоръжена, пък се оказа, че парите за модернизацията са използвани за строеж на вили, купуване на имоти по света, лимузини, издръжка на любовници, дворци…

Та, колкото там от ракетите, които успеят да излетят, ще бъдат прихванати още над руска територия и унищожени. Да, има риск за близките цели в Европа, но реално, на всички им е ясно, че използват ли ядрено оръжие, Русия просто ще бъде изпарена. 

И сега Путин се намира пред избора дали да се изложи или да се самоунищожи. Имайки предвид, че е психически нестабилен, вероятността да пожелае да се самоунищожи е немалка. 

За щастие, по веригата за натискане на червеното копче има много хора, а вероятно някои от тях са нормални. 

Но ако е истина, че службите са тези, които натискат референдумите да се случат по-бързо, това означава, че или са абсолютни дебили, или наистина му залагат капан, за да го елиминират. И, ако има капан, то той се е хванал в него. 

Не може да се отрече от референдумите или да каже да се отложат (нали за това беше цялата „операция“, ще изглежда слаб), но не може и да защити „републиките“ с конвенционални средства, защото армията му не става за нищо. Не може да извади и ядрените ракети, защото вкарва НАТО в играта, а това е краят за Русия. 

Няма изход, а тези, които го набутаха в това блато (самият той сред тях), проявяват необяснимо пренебрежение към здравия разум. Първо, рискът да се извадят ядрените ракети е малък, но не е нула. Второ, разрухата и финансовият колапс на цялата държава продължават, а това е странна цена, за да елиминираш един човек. Ако пък е друго…

… ако е истинска вяра, че могат да победят – при конвенционална война или с ядрени ракети, то те са напълно скъсали с реалността. И двата сценария идат да покажат, че в Кремъл има повече от един идиот. 

Една скоба ще отворя тук:

В България все още служебните гълъби говорят за „отворена врата“ за бъдещи преговори с Газпром (главният им гълъбар – Зеленочорапски – продължава да настоява да пазим лице пред руснаците и да сме в добри отношения с режима), а руската посланичка, надвесена над президента на честването на Съединението, е завинаги запечатана в историята. 

Затварям скобата. 

Мобилизацията е абсолютното самопризнание за провала на Путин и всички около него, които години наред са го лъгали, че всичко е наред, че армията е модерна, а не крадена и средствата ѝ не са отклонявани.

А фактът, че Русия дава гражданство на чужденци, които се съгласят да се бият за армията ѝ за една година, а самолетните билети за всички възможни дестинации извън Русия са изкупени за часове пък говори за мотивацията на руснаците. А и как да е иначе? За какво има да се сражава един руснак? Не московчанин и не някой от Петербург, а руснак от останалата част на страната? За нищетата и за външните тоалетни в най-богатата на ресурси страна? За липсата на свобода? За липсата на образование, медицински грижи? За дворците на крадците около Путин? За лимузините на генералите или за любовниците им? За кое? 

Но пък е чудесна възможност за всички четирихилядници от България да се възползват да защитят любимата си Раша. След една година ще имат и гражданство. Макар че… пушечното месо няма такава продължителност на живота. 
 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
5924 0

Водещи новини