Варелите с опасни химикали са незаконно складирани

  • 21 септември 2022 09:07

  • 258
  • 0
Варелите с опасни химикали са незаконно складирани
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Варелите с опасни химикали, намерени в няколко столична района при проверки на екоинспекцията в София и МВР във вторник, са били складирани в нерегламентиран склад, предава NOVA.

Това каза Красимир Димитров, Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столична община. “Вместо варелите да бъдат извозени за преработка от регламентирана фирма на одобрена площадка, те са били складирани в нерегламентиран склад, а после са намерени подизпълнители, които са ги разхвърляли”, обясни Димитров.

Те са били складирани на гара “Яна”. “Това е абсолютно незаконно. Затова има образувани четири досъдебни производства”, категоричен бе Димитров. 

"До момента са събрани общо 12 тона опасни химични вещества с неясен произход. Предстои те да бъдат изследвани", потвърди София Атанасова, главен експерт в РИОСВ.

“Към настоящият момент има разливи. За да кажем какво е замърсяването обаче трябва да вземем почвени проби, това ще стане след почистване на терена”, обясни Атанасова.

Припомняме, че 250 изхвърлени варела с химикали бяха намерени в няколко столични района. Във връзка с постъпили сигнали за нерегламентирано изхвърлени варели в районите - "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци", експерти на РИОСВ-София съвместно със служители на 08 Районно управление СДВР, Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и представители на районните администрации извършиха проверки на място.

Установиха 250 изхвърлени варела с химикали в няколко столични района

При посещенията е констатирано наличието на изхвърлени варели, някои от които с нарушена цялост и неясно съдържание в различни имоти. Част от варелите са с етикети, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда.

Собственик на строителна фирма беше задържан, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). По първоначални данни става дума за силно миришещи и опасни течности.

Работата по случая е започнала преди около десет дни, когато в полицията постъпил сигнал за голямо количество варели с неясно съдържание, оставени край Бусманци.

Разследването установило, че отпадъците са изхвърлени от 63-годишен собственик на строителна фирма.

Цветелина Кирилова
258 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини