След потопа в Карловско: Решават кои къщи ще бъдат съборени

  • 20 септември 2022 09:49

  • 337
  • 0
След потопа в Карловско: Решават кои къщи ще бъдат съборени
© Булфото (архив)

96 къщи в пострадалите карловски села Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат обследвани от инженер конструктор поетапно в близките дни. Задачата е да бъдат изготвени заключения дали тези домове подлежат на ремонт или трябва да бъдат разрушени.

Становищата ще бъдат оформени в протоколи, които ще се връчат на собствениците на имотите. Ако, според експертите, постройката не може да бъде ремонтирана, общината ще съдейства за разрушаването ѝ.

Над 160 къщи са засегнати от наводнението само в село Богдан. 7 от тях са напълно разрушени от потопа, а поне по 20 има сериозни нарушения на конструкцията.

За какво ще стигне помощта от 375 лв. на хората от Карловско?

Обследването на къщите ще продължи 10 дни. То ще се извършва от инженер-конструктор, който ще обикаля къщите заедно с кмета на населеното място, заяви в "Денят започва" Донка Люртова, заместник-кмет на Карлово.

"От днес, в рамките на 10 дни, инженер-конструктор, който ще бъде за село Богдан и за село Каравелово ще обслбедва къщите. След това ще получим тяхната писмена експертиза за това какви мерки ще бъдат предприети - дали къщата може да се укрепи или е за цялостно събаряне. След становището Кризисният щаб ще излезе със становище дали финансово от държавата, чрез даренията или чрез хората по какъв начин тези къщи ще бъдат възстановени. Но сега най-важното е да укротим и да успокоим хората след обследването дали изобщо могат да влизат в къщите.", каза тя.

До 10 дни се очаква в засегнатите села да пристигнат фургони, в които да бъдат настанени семействата, загубили домовете си.

Радина Лазарова
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини