Семейство, завърнало се от Великобритания у нас, не може да запише децата си в училище

  • 16 септември 2022 09:19

  • 1889
  • 2
Семейство, завърнало се от Великобритания у нас, не може да запише децата си в училище
©

Семейство от Дупница, завърнало се от Великобритания, не може да запише децата си в българско училище. Причината липса на ЕГН на двете момчета, които са с британско гражданство.

През какви бюрократични трудности преминава едно българско семейство, за да може децата му да учат в родината, разказва БНТ.

След 16 години емигрантство семейството на Ивайло продава всичко във Великобритания и се завръща в България заедно с двете си деца. Родителите започват процедура за издаването на български паспорти на децата, но се оказва, че те имат само британски актове за раждане. Без специално удостоверение с печат – апостил, на децата не може да бъдат издадени ЕГН-та както и български актове за раждане.

"Изпратили сме обратно във Великобритания актовете за раждане, изчакваме тези апостили, услугата е 30 паунда на страница, чакаме ги да дойдат, нямам идея, по принцип е 20 работни дни, но никой не може да каже колко време ще отнеме", казва Ивйло Христов.

Докато родителите чакат легализация на документите, възниква нов проблем – не могат да запишат децата си в българско училище.

"Върнахме се във Великобритания, отидохме в училището където е завършил големия, издадоха ни документи с 3 години назад. Това ни поискаха от РУО-Кюстендил. Извадихме ги, донесохме ги, само че се оказва, че тези документи са едни хвърчащи листове. Опитахме да легализираме тези документи, само ги преведохме, защото нямат апостил. Връщаме се втори път във Великобритания, отиваме в училището за апостил, от училището ни казват, че тази процедура от 90-та година е премахната. Пратиха ни в общината, където живеехме Есекс – отидохме по същия начин, печати няма. Накрая се оказва, че евентуално можем да си заплатим на частни адвокати там, които да заверят този документ. Сумата варива между 80- и 120 паунда на лист за заверката", казва бащата.

След среща в Регионалното управление на образованието в Кюстендил все пак се стига до компромисно решение – след заявление от страна на родителите се очаква да бъде разрешено децата да посещават училище и да присъстват на часовете, но без да са записани. От училищния инспекторат казаха за БНТ, че двете деца ще бъдат записани в първи и осми клас в момента, в който имат издадени единен граждански номер (ЕГН) или личен номер на чужденеца.

Десислава Станева
1889 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.16 | 10:44

2
Апостилът е нужен, защото се прави проверка за истинността на документа.Трябвало е предварително да се информират в министерство на образованието, тогава нещата стават по лесни, казвам го от личен опит.
Каун

2022.09.16 | 10:30

1
Като му е толко акала да се прибира в балхария.

Добави коментар

Водещи новини