Помощите за пострадалите семейства в Каравелово ще се забавят

  • 09 септември 2022 22:03

  • 1438
  • 2
Помощите за пострадалите семейства в Каравелово ще се забавят
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Помощите за пострадалите семейства в Каравелово ще се забавят, съобщават от агенция “Социално подпомагане“ - Карлово. 

Списъците с пострадалите семейства в Каравелово не са готови. Не са описани и щетите в наводнените къщи. Административните неуредици ще забавят с дни изплащането на държавната помощ за бедстващите домакинства. 

Разчистването на пострадалите къщи и улици в Каравелово вървят с бавни темпове. Липсват достатъчно тежка техника и доброволци. Има непроходими улици.  Въпреки обещаната помощ от държавата за семействата с ученици, в петък се оказа, че тя няма да дойде навреме. Парите ще бъдат преведени след първия учебен ден, предаде Нова телевизия.

Кметът на Карлово: Щетите от наводненията са за над 60 млн. лв.

Така от врата на врата служителите на Агенцията за социално подпомагане от рано сутринта обикалят и разнасят декларациите за еднократната помощ от по 375 лева. Парите най-рано могат да бъдат преведени след две седмици.

„Просто обработката на документите изисква време, така че конкретно не мога да ви кажа”, Неделка Ненкова, експерт в Агенция “Социално подпомагане“- Карлово.

Татяна е самотна майка на две деца- едното ще е в 3-ти, а другото в 9 клас. Социалните все още не са стигнали до нея, а първият учебен ден наближава.Жената е безработна. Оказва се, че дори не може да кандидатства за помощта от държавата.

 Документите са ми унищожени. Преди евакуацията са някъде в колата ми, която е малко по-надолу в трупите”, заяви Татяна Тодорова.

Шест семейства са поискали да бъдат настанени във временни жилища. Едното е това на Пенка Колева. Къщата ѝ е опасна за обитаване, а имуществото, за което са събирали пари цял живот, е унищожено за миг.

„Поне зимата да има някъде да си посрещнем нуждите- на топло и на сухо. Да имаме покрив над глава- пет дни никакво къпане. С калта лягаме, с калта ставаме. Това беше кухня, обзаведени с всичко - мебели, електроуреди. Сега нищо”, твърди Пенка Колева.

Две семейства са поискали да бъдат осигурени фургони. „С тези формуляри ние ще поискаме от държавата всичко това, което хората са описали, че са загубили и желаят да им бъде възстановено по някакъв начин. С тези описи ще търсим помощ от държавата, защото всички се надяваме на тази помощ”, посочва Славка Червенкова- кмет на с. Каравелово.

Електрозахранването към помпените станции е възстановено. Очаква се ВиК да започне изграждането на временни водопроводи. Над 30 умрели животни са открити и загробени от Агенцията по храните.

В селото продължават  да пристигат камионни от цялата страна с хранителни помощи и дрехи за бедстващото население.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1438 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.10 | 05:38

2
В цялата държава няма десетина багера на кръст. Да ти пикая на държавата. Ходете се блъскайте пред урните да има 240 дебила да лапат.

2022.09.10 | 00:35

1
Абе важното е за украинците да не се забавят ! Да е.ба вмирисаната държава !

Добави коментар

Водещи новини